SERNIK Z RABARBAREM POD BEZOWĄ PIANKĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 130 MIN
  • LICZBA PORCJI 24
  • OCEŃ (średnia: 5)
Połączenie sernika i owoców zawsze kojarzy mi się ze zbliżającym się latem. Świeży rabarbar nadaje ciastu delikatnej kwaskowatości, która idealnie współgra z bezową pianką i kruchym spodem. Uwieńczeniem tej słodyczy jest pyszna kruszonka. Całość tworzy kompozycję, której nie można się oprzeć.


SKŁADNIKI

Ciasto

3 szklanki mąki pszennej

5 szt. żółtek

250 g masła

3 łyżki białego cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Beza

5 szt. białek jajek

1 szklanka białego cukru

Nadzienie

250 g sera mascarpone

250 g twarogu sernikowego zmielonego

100 g śmietany kremówki 36%

2 szt. jajek

100 g masła (roztopionego)

50 g białego cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 opakowanie cukru waniliowego

1 łyżeczka aromatu waniliowego

350 g rabarbaru

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
302
15,1%
Bialko
5,6g
3,8%
Weglow...
26,6g
13,3%
Tluszcze
19,1g
31,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Masło posiekać z mąką, dodać żółtka, cukier i proszek do pieczenia, po czym zagnieść ciasto, podzielić na dwie części (3/4 i 1/4) i włożyć do zamrażarki na kilka godzin.
  2. Po tym czasie nagrzać piekarnik do 175 stopni w pozycji termoobieg.
  3. Wyjąć z zamrażarki 3/4 ciasta i potrzeć na tarce do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach około 36 x 22 cm.
  4. Podpiec spód około 15 minut, po czym ostudzić i zrobić w tym czasie nadzienie.
  5. Rabarbar umyć i pokroić na kawałki wielkości około 1 cm.
  6. Wszystkie składniki na nadzienie serowe (oprócz rabarbaru) delikatnie zmiksować na małych obrotach miksera.
  7. Wylać nadzienie na ostudzony spód ciasta i wyłożyć na nie rabarbar.
  8. Ubić białka na pianę i powoli dodać cukier dalej miksując. Gdy piana będzie błyszcząca i sztywna wyłożyć ją na nadzienie.
  9. Resztę zamrożonego ciasta (1/4) potrzeć na tarce i wyłożyć na pianę.
  10. Ciasto piec około godzinę w 175 stopniach w pozycji termoobieg.
  11. Po ostudzeniu schodzić ciasto w lodówce.


Sernik z rabarbarem pod bezową pianką Przepis

Sernik z rabarbarem pod bezową pianką Przepis