SERNIKOTOFFI Z TRUSKAWKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 80 MIN
  • LICZBA PORCJI 24
  • OCEŃ (średnia: 1.5)
Trochę sernika plus trochę toffi tworzy pyszną kompozycję smaków a świeże truskawki dodają letniej świeżości.
Dodatkowy plus to łatwość przygotowania tego ciasta i stosunkowo niskie ryzyko porażki ;)


SKŁADNIKI

40 g kajmaku

600 g twarogu sernikowego zmielonego

250 g sera mascarpone

300 g masła (miękkiego)

200 g białego cukru

7 szt. jajek

90 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

450 g truskawek

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
237
11,8%
Bialko
6,6g
4,4%
Weglow...
14,6g
7,3%
Tluszcze
16,9g
28,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Prostokątną formę o wymiarach 25 x 36 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni.
  3. Truskawki umyj i przetnij na połówki. 
  4. Miękkie masło utrzyj mikserem dodając kolejno po jednym z 4 jajek, następnie po łyżce kajmaku. Na koniec dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i miksuj jeszcze przez chwilę aż składniki się połączą.
  5. W drugiej misce na niskich obrotach miksera wymieszaj twaróg, mascarpone, cukier, 3 jajka i 1 łyżkę mąki. Miksuj krótko, wystarczy że składniki się połączą. 
  6. Na dno formy wlej masę toffi, wyrównaj łyżką, na to delikatnie wlej masę serową i wyrównaj. Na wierzchu ułóż połówki truskawek
  7. Wstaw do piekarnika na 45-55 minut.
  8. Po upieczeniu ostudź ciasto w piekarniku. 


Sernikotoffi z truskawkami Przepis

Sernikotoffi z truskawkami Przepis