SERNIKOTOFFI Z TRUSKAWKAMI Sernikotoffi z truskawkami KATEGORIE Słodkości Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 80 MIN LICZBA PORCJI 24 OCEŃ (średnia: 1.5)1 Kasia@MilionSmaków Trochę sernika plus trochę toffi tworzy pyszną kompozycję smaków a świeże truskawki dodają letniej świeżości. Dodatkowy plus to łatwość przygotowania tego ciasta i stosunkowo niskie ryzyko porażki ;) SKŁADNIKI 40 g kajmaku600 g twarogu sernikowego zmielonego250 g sera mascarpone300 g masła (miękkiego)200 g białego cukru7 szt. jajek90 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia450 g truskawek Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 237 11,8% Bialko 6,6g 4,4% Weglow... 14,6g 7,3% Tluszcze 16,9g 28,1% 100g Na porcję (zmień) kCal 232 11,6% Bialko 6,4g 4,3% Weglow... 14,3g 7,2% Tluszcze 16,5g 27,6% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Prostokątną formę o wymiarach 25 x 36 cm wyłóż papierem do pieczenia.Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni.Truskawki umyj i przetnij na połówki. Miękkie masło utrzyj mikserem dodając kolejno po jednym z 4 jajek, następnie po łyżce kajmaku. Na koniec dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i miksuj jeszcze przez chwilę aż składniki się połączą.W drugiej misce na niskich obrotach miksera wymieszaj twaróg, mascarpone, cukier, 3 jajka i 1 łyżkę mąki. Miksuj krótko, wystarczy że składniki się połączą. Na dno formy wlej masę toffi, wyrównaj łyżką, na to delikatnie wlej masę serową i wyrównaj. Na wierzchu ułóż połówki truskawek. Wstaw do piekarnika na 45-55 minut.Po upieczeniu ostudź ciasto w piekarniku.