SERNIKOWE PLACUSZKI Z MUSEM TRUSKAWKOWYM Sernikowe placuszki z musem truskawkowym KATEGORIE Śniadania Wegetariańskie Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 5)1 Michał@MilionSmaków Interesująca propozycja na słodkie śniadanie w starym stylu. Połączenie wanilii, słodyczy, jajek i lekko kwaśnego serka wiejskiego. A to wszystko polane musem truskawkowym. Palce lizać ;) SKŁADNIKI Sos200 g truskawek2 łyżeczki białego cukruCiasto2 szt. jajek250 g twarożku wiejskiego2 łyżki cukru trzcinowegopół łyżeczki aromatu waniliowego50 g mąki pszennejszczypta soliolej roślinny (do smażenia) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 112 5,6% Bialko 7,8g 5,2% Weglow... 13,3g 6,6% Tluszcze 2,9g 4,9% 100g Na porcję (zmień) kCal 367 18,4% Bialko 25,4g 16,9% Weglow... 43,3g 21,7% Tluszcze 9,6g 15,9% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Oddziel żółtka od białekŻółtka utrzyj z cukremDodaj serek wiejski i wymieszajNastępnie dodaj mąkę i aromat waniliowy i dokładnie utrzyj wszystko razem (grudki serka wiejskiego nie powinny zostać dokładnie roztarte)W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli na lekką pianę (nie na całkiem sztywną, powinna być lekko lejąca)Rozgrzej olej na patelni i nakładaj łyżką masę serową (dwie płaskie łyżki na placek)Smaż około 2 minut z każdej stronyZmiksuj (np. w blenderze) truskawki z cukremPlacki podawaj polane musem