SERNIKOWE PLACUSZKI Z MUSEM TRUSKAWKOWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
Interesująca propozycja na słodkie śniadanie w starym stylu. Połączenie wanilii, słodyczy, jajek i lekko kwaśnego serka wiejskiego. A to wszystko polane musem truskawkowym.
Palce lizać ;)


SKŁADNIKI

Sos

200 g truskawek

2 łyżeczki białego cukru

Ciasto

2 szt. jajek

250 g twarożku wiejskiego

2 łyżki cukru trzcinowego

pół łyżeczki aromatu waniliowego

50 g mąki pszennej

szczypta soli

olej roślinny (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
112
5,6%
Bialko
7,8g
5,2%
Weglow...
13,3g
6,6%
Tluszcze
2,9g
4,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Oddziel żółtka od białek
  2. Żółtka utrzyj z cukrem
  3. Dodaj serek wiejski i wymieszaj
  4. Następnie dodaj mąkę i aromat waniliowy i dokładnie utrzyj wszystko razem (grudki serka wiejskiego nie powinny zostać dokładnie roztarte)
  5. W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli na lekką pianę (nie na całkiem sztywną, powinna być lekko lejąca)
  6. Rozgrzej olej na patelni i nakładaj łyżką masę serową (dwie płaskie łyżki na placek)
  7. Smaż około 2 minut z każdej strony
  8. Zmiksuj (np. w blenderze) truskawki z cukrem
  9. Placki podawaj polane musem


Sernikowe placuszki z musem truskawkowym Przepis

Sernikowe placuszki z musem truskawkowym Przepis

Sernikowe placuszki z musem truskawkowym Przepis