SHOARMA DROBIOWA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.25)
Shoarma czy też Shawarma to danie pochodzenia arabskiego. Oryginalnie robi się je na pionowym obrotowym rożnie wolno opiekając mięso ogniem. Odpowiednik tego dania można znaleźć również w innych krajach np w Grecji gyros.
Sam sposób przyrządzania ma na pewno wpływ na smak dania, ale niewątpliwie najważniejsza w shoarmie jest unikatowa mieszanka aż 11 przypraw, która właśnie sprawia że to danie jest tak wyjątkowe.


SKŁADNIKI

Mięso

2 szt. piersi z kurczaka

1 łyżka kminu rzymskiego (kuminu)

1 łyżka nasion kolendry

pół łyżeczki cynamonu

pół łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej

¼ łyżeczki kardamonu

1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

pół łyżeczki mielonego pieprzu

pół łyżeczki czosnku mielonego

pół łyżeczki przyprawy curry

¼ łyżeczki imbiru mielonego

pół łyżeczki soli

3 łyżki oliwy z oliwek (do smażenia)

Sos II

¼ szt. cebuli

1 łyżeczka masła

pół łyżeczki przyprawy curry

pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej

4 łyżki ketchupu

1½ łyżeczki sos sambal oelek

Sos I

3 łyżki majonezu

2 łyżki kefiru

2 ząbki czosnku świeżego

1 łyżka koperku

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
263
13,2%
Bialko
10,1g
6,7%
Weglow...
15,8g
7,9%
Tluszcze
18,3g
30,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

Przygotować mięso:
  1. Wszystkie przyprawy trzeba zmielić albo kupić zmielone
  2. W miseczce wymieszać przyprawy aż mieszanka będzie jednolita
  3. Piersi z kurczaka pokroić na paski długości około 2 cm i szerokości pół centymetra lub kostki około 1 cm
  4. Obtoczyć piersi przyprawami i odstawić (w tym czasie można przygotować dodatki i zrobić sosy)
  5. Rozgrzać oliwę na patelni i wrzucić mięso
  6. Smażyć około 10 minut często mieszając tak żeby mięso usmażyło się równo ze wszystkich stron
Przygotować sos koperkowo czosnkowy:
  1. Do miski wlać kefir i dodać majonez i wymieszać
  2. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekany koperek
Przygotować słodko ostry sos curry:
  1. Do miski wlać ketchup, dodać sos sambal oelek i dobrze wymieszać
  2. Doprawić papryką i curry i ponownie dobrze wymieszać
  3. Dodać miękkie masło i wymieszać rozcierając o ścianki naczynia
  4. Drobno posiekać cebulę dodać do sosu i lekko rozmieszać


Shoarma drobiowa Przepis

Shoarma drobiowa Przepis

Shoarma drobiowa Przepis