SKANDYNAWSKA MARMOLADA Z RABARBARU Z IMBIREM - HIRAM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.64)
Rabarbar to nie tylko polskie specjał. Doceniany też jest w skandynawii. Hiram to tradycyjna marmolada robiona w tym rejonie. Od polskiej klasycznej wersji różni się dodatkiem imbiru i krótszym czasem smażenia. Dzięki temu marmolada dostaje lekko orientalnego smaku.


SKŁADNIKI

pół kg rabarbaru

2 łyżki świeżego imbiru

1 łyżka skórki cytrynowej

pół kg białego cukru

PRZYGOTOWANIE

  1. Dobrze umyj rabarbar i obierz go ze skórki
  2. Potnij go na centymetrowe kawałki
  3. Imbir i skórkę z cytryny zetrzyj na tarce
  4. Wrzuć wszystkie składniki do miski i zasyp cukrem
  5. Zostaw na 12 godzin (np na noc)
  6. Postaw garnek na palniku
  7. Gotuj około 45 minut aż rabarbar się rozgotuje i odparuje woda
  8. Po wylaniu kropli na talerzyk dżem powinien zastygać po około minucie
  9. Przelej go do wyparzonych słoików i postaw je na nakrętkach
  10. Okryj je kocem i zostaw na noc

 

Przepis pochodzi z książki "Szwedzki stół - smaki kuchni skandynawskiej"


Skandynawska marmolada z rabarbaru z imbirem - Hiram Przepis

Skandynawska marmolada z rabarbaru z imbirem - Hiram Przepis