SKUBANIEC
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 80 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.42)
To ciasto króluje w naszej rodzinie od dawna. Zmienia się tylko jego wnętrze: czerwone porzeczki z agrestem i truskawkami, wiśnie z morelami, jabłka z malinami lub jeszcze inna kombinacja. W każdej wersji jest to niezawodny sposób na połączenie kruchego ciasta i sezonowych owoców prosto z ogródka pod bezową pierzynką.


SKŁADNIKI

Ciasto

2½ szklanki mąki pszennej

1½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

375 g masła

6 szt. żółtek

3 łyżki białego cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kruszonka

2 łyżki kakao ciemnego

Beza

6 szt. białek jajek

1 szklanka białego cukru

czerwona porzeczka

truskawki

agrest zielony

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
406
20,3%
Bialko
6,8g
4,6%
Weglow...
41,5g
20,8%
Tluszcze
23,6g
39,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Składniki na ciasto zagnieść. Odłożyć 1/4 część ciasta, a resztę wyłożyć na blachę.
  2. Na cieście poukładać owoce.
  3. Białka ubić na sztywno ze szklanką cukru i wyłożyć na owoce.
  4. Do reszty ciasta dodać kakao, połączyć i "wyskubać" kruszonkę na pianę.
  5. Piec w 175°C w pozycji termoobieg około 1 godziny.


Skubaniec Przepis

Skubaniec Przepis

Skubaniec Przepis