SMAŻONE ZIELONE POMIDORY
KATEGORIE
Obiady
Kolacje
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 5)
Rozpoczyna się sezon na pomidory z przydomowych ogródków i działek. Idealny moment na smażone zielone pomidory.
Przepis pochodzi z powieści Fannie Flag "Smażone zielone pomidory" napisanej w 1939 roku. Tytułowe danie było serwowane w restauracji Whistle Stop, którą prowadziła główna bohaterka.


SKŁADNIKI

4 szt. pomidorów (zielone, czyli niedojrzałe czerwone)

2 szt. jajek

4 plasterki wędzonego boczku

bułka tarta

3 łyżki masła

2 łyżki mąki pszennej

1 szklanka mleka 2%

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
78
3,9%
Bialko
3,2g
2,1%
Weglow...
4,1g
2%
Tluszcze
5,3g
8,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Pomidory pokroić w plastry o grubości około pół centymetra i obsypać solą i pieprzem
  2. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć boczek aż zrobi się lekko rumiany
  3. Pomidory obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej i położyć na patelnię obok boczku
  4. Po około 5 minutach smażenia na średnim ogniu pomidory przewrócić na drugą stronę na kolejne 5 minut. Można położyć je na boczku - wtedy boczek przyklei się do pomidora.
  5. Po zdjęciu pomidorów do pozostałego sosu dodać mąkę i mleko i mieszać podgrzewając do uzyskania jednolitej konsystencji
  6. Pomidory z boczkiem ułożyć na talerzu i polać sosem


Smażone zielone pomidory Przepis

Smażone zielone pomidory Przepis

Smażone zielone pomidory Przepis