SMAŻONE ZIELONE POMIDORY Smażone zielone pomidory KATEGORIE Obiady Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 5)1 Michał@MilionSmaków Rozpoczyna się sezon na pomidory z przydomowych ogródków i działek. Idealny moment na smażone zielone pomidory. Przepis pochodzi z powieści Fannie Flag "Smażone zielone pomidory" napisanej w 1939 roku. Tytułowe danie było serwowane w restauracji Whistle Stop, którą prowadziła główna bohaterka. SKŁADNIKI 4 szt. pomidorów (zielone, czyli niedojrzałe czerwone)2 szt. jajek4 plasterki wędzonego boczkubułka tarta3 łyżki masła2 łyżki mąki pszennej1 szklanka mleka 2% Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 78 3,9% Bialko 3,2g 2,1% Weglow... 4,1g 2% Tluszcze 5,3g 8,9% 100g Na porcję (zmień) kCal 222 11,1% Bialko 9,2g 6,1% Weglow... 11,6g 5,8% Tluszcze 15,2g 25,4% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Pomidory pokroić w plastry o grubości około pół centymetra i obsypać solą i pieprzemNa patelni rozpuścić masło i podsmażyć boczek aż zrobi się lekko rumianyPomidory obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej i położyć na patelnię obok boczkuPo około 5 minutach smażenia na średnim ogniu pomidory przewrócić na drugą stronę na kolejne 5 minut. Można położyć je na boczku - wtedy boczek przyklei się do pomidora.Po zdjęciu pomidorów do pozostałego sosu dodać mąkę i mleko i mieszać podgrzewając do uzyskania jednolitej konsystencjiPomidory z boczkiem ułożyć na talerzu i polać sosem