SMAŻONE ZIEMNIAKI Z GROSZKIEM, FASOLKĄ, KURKAMI I SZCZYPIORKIEM


KATEGORIE
Obiady
Kolacje
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 5)
Danie, które jest połączeniem wiosennych, letnich i jesiennych smaków. Smażone ziemniaki z kurkami z dodatkiem świeżego groszku i szczypiorku smakują świeżo i mogą być podane zarówno na obiad jak i na kolację.


SKŁADNIKI

6 szt. ziemniaków

3 łyżki masła klarowanego

1 szklanka kurek

2 szklanki fasolki szparagowej żółtej

1 szklanka zielonego groszku w łupinach

2 łyżki rozmarynu świeżego

3 łyżki oliwy z oliwek

papryka Cayenne

2 ząbki czosnku świeżego

3 szczypty soli

2 szczypty mielonego pieprzu


PRZYGOTOWANIE

  1. Ugotuj ziemniaki i fasolkę szparagową al dente.
  2. Kiedy będą się gotować usmaż na maśle kurki - około 5 minut aż się lekko przyrumienią.
  3. Rozgrzej masło na patelni i podsmaż ziemniaki, fasolkę i groszek.
  4. Jak będą się lekko rumienić dodaj kurki i rozmaryn.
  5. Na drugiej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną papryczkę.
  6. Podsmażaj z 3 minuty i dodaj posiekany czosnek i rozmaryn.
  7. Jak czosnek będzie już wydzielał intensywny zapach to zdejmij z palnika.
  8. Podawaj polane sosem i posypane świeżym rozmarynem.


Smażone ziemniaki z groszkiem, fasolką, kurkami i szczypiorkiem Przepis

Smażone ziemniaki z groszkiem, fasolką, kurkami i szczypiorkiem Przepis

DODAJ KOMENTARZ