SMAŻONE ZIEMNIAKI Z KIEŁBASĄ I CEBULĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
Niezwykle proste danie, które na pewno uda się każdemu i jak większość prostych dań jest bardzo smaczne. Najwięcej pracy wymaga krojenie składników, a później jest już z górki ;)
Nie jest to może najzdrowsza propozycja na naszym blogu, ale na pewno raz na jakiś czas nie zaszkodzi - zwłaszcza jeśli macie kiełbasę dobrej jakości.


SKŁADNIKI

3 szt. ziemniaków

2 szt. kiełbasy (np z sarny lub zwyczajna)

2 szt. cebuli

2 łyżki masła klarowanego

PRZYGOTOWANIE

  1. Ziemniaki obierz i umyj a następnie pokrój je i kiełbasę w kostkę o boku około pół centymetra.
  2. Cebule dość drobno posiekaj.
  3. Na patelni rozgrzej masło klarowane i wrzuć ziemniaki.
  4. Smaż w dość wysokiej temperaturze (około 3/4 mocy kuchenki) przez 10 minut - aż ziemniaki zrobią się złociste.
  5. Dodaj kiełbasę i cebulę i smaż często mieszając kolejne 15 minut w nieco niższej temperaturze.
  6. Gdyby na patelni zrobiło się zbyt sucho (np będziesz mieć mało tłustą kiełbasę) to dodaj trochę masła.
  7. Podawaj gorące ;)


Smażone ziemniaki z kiełbasą i cebulą Przepis

DODAJ KOMENTARZ