SMAŻONE ZIEMNIAKI Z KIEŁBASĄ I CEBULĄ Smażone ziemniaki z kiełbasą i cebulą KATEGORIE Obiady Mięsne Kuchnia polska Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.95)48 Michał@MilionSmaków Niezwykle proste danie, które na pewno uda się każdemu i jak większość prostych dań jest bardzo smaczne. Najwięcej pracy wymaga krojenie składników, a później jest już z górki ;) Nie jest to może najzdrowsza propozycja na naszym blogu, ale na pewno raz na jakiś czas nie zaszkodzi - zwłaszcza jeśli macie kiełbasę dobrej jakości. SKŁADNIKI 3 szt. ziemniaków2 szt. kiełbasy (np z sarny lub zwyczajna)2 szt. cebuli2 łyżki masła klarowanego PRZYGOTOWANIE Ziemniaki obierz i umyj a następnie pokrój je i kiełbasę w kostkę o boku około pół centymetra. Cebule dość drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło klarowane i wrzuć ziemniaki. Smaż w dość wysokiej temperaturze (około 3/4 mocy kuchenki) przez 10 minut - aż ziemniaki zrobią się złociste. Dodaj kiełbasę i cebulę i smaż często mieszając kolejne 15 minut w nieco niższej temperaturze. Gdyby na patelni zrobiło się zbyt sucho (np będziesz mieć mało tłustą kiełbasę) to dodaj trochę masła. Podawaj gorące ;)