SOLA POD SZPINAKOWĄ PIERZYNKĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 4.75)
Ciekawy przepis na danie z pysznej i zdrowej ryby, jaką jest sola. Pieczona w piekarniku podawana pod pierzynką szpinakowo-pieczarkową z dodatkiem mozzarelli. Pycha!


SKŁADNIKI

150 g soli (filet)

120 g szpinaku mrożonego

120 g pieczarek

0,30 opakowania sera mozzarella (kulki)

pół cebuli czerwonej

1 łyżka przyprawy do ryb

sól

pieprz czarny mielony

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
59
3%
Bialko
7,2g
4,8%
Weglow...
2,5g
1,2%
Tluszcze
2,5g
4,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

Uwaga: Potrzebne będzie naczynie żaroodporne z pokrywką.

  1. Filet z soli natrzeć przyprawą do ryb.
  2. Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj niewielką ilością oliwy (ok. łyżeczki).
  3. W naczyniu ułóż rybę, od razu przewróć na drugą stronę żeby obtoczyła się w oliwie.
  4. Naczynie zamknij i wstaw do piekarnika. Piecz około 20 minut w temperaturze 220 stopni.
  5. Na patelni rozmroź szpinak, dopraw solą i pieprzem.
  6. Szpinak przełóż na talerzyk.
  7. Na patelnię wlej odrobinę oliwy i usmaż pokrojoną w drobne kawałeczki cebulę.
  8. Pieczarki umyj i obierz, pokrój w plasterki i wrzuć do patelni z cebulą. Podsmażaj przez chwilę.
  9. Do patelni ponownie wrzuć szpinak. Całość dokładnie wymieszaj, jeżeli jest taka potrzeba - dopraw jeszcze solą i pieprzem.
  10. Patelnię zdejmij z ognia i dodaj kawałki mozzarelli. Wymieszaj żeby się rozpuściła.
  11. Podawaj rybę pod przykryciem z masy szpinakowej, dobrze pasują też podsmażone ziemniaczki.


Sola pod szpinakową pierzynką Przepis

Sola pod szpinakową pierzynką Przepis