SOLA POD SZPINAKOWĄ PIERZYNKĄ Sola pod szpinakową pierzynką KATEGORIE Obiady Lekkie i zdrowe Dieta South Beach Ryby i owoce morza Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN LICZBA PORCJI 1 OCEŃ (średnia: 4.75)2 Kasia@MilionSmaków Ciekawy przepis na danie z pysznej i zdrowej ryby, jaką jest sola. Pieczona w piekarniku podawana pod pierzynką szpinakowo-pieczarkową z dodatkiem mozzarelli. Pycha! SKŁADNIKI 150 g soli (filet)120 g szpinaku mrożonego120 g pieczarek0,30 opakowania sera mozzarella (kulki)pół cebuli czerwonej1 łyżka przyprawy do rybsólpieprz czarny mielony Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 59 3% Bialko 7,2g 4,8% Weglow... 2,5g 1,2% Tluszcze 2,5g 4,1% 100g Na porcję (zmień) kCal 282 14,1% Bialko 34,2g 22,8% Weglow... 11,6g 5,8% Tluszcze 11,7g 19,5% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Uwaga: Potrzebne będzie naczynie żaroodporne z pokrywką. Filet z soli natrzeć przyprawą do ryb. Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj niewielką ilością oliwy (ok. łyżeczki).W naczyniu ułóż rybę, od razu przewróć na drugą stronę żeby obtoczyła się w oliwie.Naczynie zamknij i wstaw do piekarnika. Piecz około 20 minut w temperaturze 220 stopni.Na patelni rozmroź szpinak, dopraw solą i pieprzem.Szpinak przełóż na talerzyk.Na patelnię wlej odrobinę oliwy i usmaż pokrojoną w drobne kawałeczki cebulę. Pieczarki umyj i obierz, pokrój w plasterki i wrzuć do patelni z cebulą. Podsmażaj przez chwilę. Do patelni ponownie wrzuć szpinak. Całość dokładnie wymieszaj, jeżeli jest taka potrzeba - dopraw jeszcze solą i pieprzem.Patelnię zdejmij z ognia i dodaj kawałki mozzarelli. Wymieszaj żeby się rozpuściła.Podawaj rybę pod przykryciem z masy szpinakowej, dobrze pasują też podsmażone ziemniaczki.