SOS ŚLIWKOWO-MALINOWY DO MIĘS
KATEGORIE
Kuchnia polska
Sosy
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 35 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 3.6)
Połączenie śliwek i malin z wytrawnym winem i lekką nutą goździków doskonale pasuje do mięs, zwłaszcza tych dzikich. Wystarczy tylko wybrać dobre białe wino (niezbyt kwaśne), żeby mieć gwarancję, że sos się uda.
Oczywiście, nie trzeba go stosować tylko do mięs - zastosowania jak zwykle ogranicza tylko wyobraźnia.


SKŁADNIKI

¼ szklanki malin

10 szt. śliwek świeżych

¼ szklanki wina białego wytrawnego

pół łyżeczki kardamonu

1 łyżka miodu

goździk

pół łyżki mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE

  1. Do blendera wrzuć umyte maliny
  2. Dodaj śliwki pozbawione pestek
  3. Wlej wino i miód
  4. Dosyp kardamon i wrzuć goździk
  5. Miksuj około 45 sekund i przelej na patelnię lub do garnka
  6. Podgrzewaj aż się zagotuje i zmniejsz temperaturę
  7. Gotuj często mieszając około 20 minut aż zmniejszy swoją objętość o ponad połowę
  8. Dodaj mąkę ziemniaczaną (najlepiej rozprowadzoną w łyżce ciepłej wody) i dobrze wmieszaj
  9. Gotuj jeszcze 3-4 minuty
  10. Sos jest gotowy


Sos śliwkowo-malinowy do mięs Przepis

Sos śliwkowo-malinowy do mięs Przepis