SOS ŚLIWKOWO-MALINOWY DO MIĘS Sos śliwkowo-malinowy do mięs KATEGORIE Kuchnia polska Sosy CZAS PRZYGOTOWANIA 35 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 3.6)5 Michał@MilionSmaków Połączenie śliwek i malin z wytrawnym winem i lekką nutą goździków doskonale pasuje do mięs, zwłaszcza tych dzikich. Wystarczy tylko wybrać dobre białe wino (niezbyt kwaśne), żeby mieć gwarancję, że sos się uda. Oczywiście, nie trzeba go stosować tylko do mięs - zastosowania jak zwykle ogranicza tylko wyobraźnia. SKŁADNIKI ¼ szklanki malin10 szt. śliwek świeżych¼ szklanki wina białego wytrawnegopół łyżeczki kardamonu1 łyżka miodu1 goździkpół łyżki mąki ziemniaczanej PRZYGOTOWANIE Do blendera wrzuć umyte maliny Dodaj śliwki pozbawione pestek Wlej wino i miód Dosyp kardamon i wrzuć goździk Miksuj około 45 sekund i przelej na patelnię lub do garnka Podgrzewaj aż się zagotuje i zmniejsz temperaturę Gotuj często mieszając około 20 minut aż zmniejszy swoją objętość o ponad połowę Dodaj mąkę ziemniaczaną (najlepiej rozprowadzoną w łyżce ciepłej wody) i dobrze wmieszaj Gotuj jeszcze 3-4 minuty Sos jest gotowy