SOS BÉARNAISE Sos béarnaise KATEGORIE Sosy Kuchnia francuska CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.86)205 Michał@MilionSmaków Sos béarnaise, czy jak go się często nazywa w Polsce sos bearneński, to sos który powstaje na bazie sosu holenderskiego z dodatkiem estragonu. Jest klasycznym, kremowym sosem, który doskonale pasuje do dobrych mięs - zwłaszcza steków, oraz warzyw, np szparagów. W zasadzie pasuje wszędzie tam, gdzie podalibyśmy sos holenderski a smak estragonu wzbogaci danie ;) SKŁADNIKI pół cebuli szalotki2 łyżki świeżego estragonu4 szt. czarnego pieprzu w ziarnach¼ szklanki wina białego wytrawnego2 łyżki czerwonego octu winnego50 g masła klarowanego2 szt. żółtek1 łyżka soku z cytryny2 szczypty soli PRZYGOTOWANIE Drobno posiekaj szalotkę i estragon. Do garnka wlej wino i ocet i dodaj pokrojone składniki oraz pieprz. Gotuj na małym ogniu aż objętość płynu zmniejszy się ponad dwukrotnie. Przecedź go przez małe sitko i odstaw. Masło klarowane rozpuść w rondelku i podgrzej - ma być gorące ale nie wrzeć. Żółtka wlej do miski i mocno roztrzep. Dodaj sok z cytryny i sól i mocno wymieszaj mikserem na dużych obrotach. Zmniejsz obroty na minimalne i powoli wlewaj gorące masło. Jak masa będzie jednolita wlewaj powoli wywar uzyskany wcześniej ciągle miksując. Przed podaniem dodaj do sosu posiekane świeże liście estragonu.