SOS BÉARNAISE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3)
Sos béarnaise, czy jak go się często nazywa w Polsce sos bearneński, to sos który powstaje na bazie sosu holenderskiego z dodatkiem estragonu. Jest klasycznym, kremowym sosem, który doskonale pasuje do dobrych mięs - zwłaszcza steków, oraz warzyw, np szparagów. W zasadzie pasuje wszędzie tam, gdzie podalibyśmy sos holenderski a smak estragonu wzbogaci danie ;)


SKŁADNIKI

pół cebuli szalotki

2 łyżki świeżego estragonu

4 szt. czarnego pieprzu w ziarnach

¼ szklanki wina białego wytrawnego

2 łyżki czerwonego octu winnego

50 g masła klarowanego

2 szt. żółtek

1 łyżka soku z cytryny

2 szczypty soli


PRZYGOTOWANIE

  1. Drobno posiekaj szalotkę i estragon.
  2. Do garnka wlej wino i ocet i dodaj pokrojone składniki oraz pieprz.
  3. Gotuj na małym ogniu aż objętość płynu zmniejszy się ponad dwukrotnie.
  4. Przecedź go przez małe sitko i odstaw.
  5. Masło klarowane rozpuść w rondelku i podgrzej - ma być gorące ale nie wrzeć.
  6. Żółtka wlej do miski i mocno roztrzep.
  7. Dodaj sok z cytryny i sól i mocno wymieszaj mikserem na dużych obrotach.
  8. Zmniejsz obroty na minimalne i powoli wlewaj gorące masło.
  9. Jak masa będzie jednolita wlewaj powoli wywar uzyskany wcześniej ciągle miksując.
  10. Przed podaniem dodaj do sosu posiekane świeże liście estragonu.


Sos béarnaise Przepis

DODAJ KOMENTARZ