SOS BÉARNAISE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.86)
Sos béarnaise, czy jak go się często nazywa w Polsce sos bearneński, to sos który powstaje na bazie sosu holenderskiego z dodatkiem estragonu. Jest klasycznym, kremowym sosem, który doskonale pasuje do dobrych mięs - zwłaszcza steków, oraz warzyw, np szparagów. W zasadzie pasuje wszędzie tam, gdzie podalibyśmy sos holenderski a smak estragonu wzbogaci danie ;)


SKŁADNIKI

pół cebuli szalotki

2 łyżki świeżego estragonu

4 szt. czarnego pieprzu w ziarnach

¼ szklanki wina białego wytrawnego

2 łyżki czerwonego octu winnego

50 g masła klarowanego

2 szt. żółtek

1 łyżka soku z cytryny

2 szczypty soli

PRZYGOTOWANIE

  1. Drobno posiekaj szalotkę i estragon.
  2. Do garnka wlej wino i ocet i dodaj pokrojone składniki oraz pieprz.
  3. Gotuj na małym ogniu aż objętość płynu zmniejszy się ponad dwukrotnie.
  4. Przecedź go przez małe sitko i odstaw.
  5. Masło klarowane rozpuść w rondelku i podgrzej - ma być gorące ale nie wrzeć.
  6. Żółtka wlej do miski i mocno roztrzep.
  7. Dodaj sok z cytryny i sól i mocno wymieszaj mikserem na dużych obrotach.
  8. Zmniejsz obroty na minimalne i powoli wlewaj gorące masło.
  9. Jak masa będzie jednolita wlewaj powoli wywar uzyskany wcześniej ciągle miksując.
  10. Przed podaniem dodaj do sosu posiekane świeże liście estragonu.


Sos béarnaise Przepis