SOS BARBECUE NA WHISKY Sos barbecue na whisky KATEGORIE Sosy Wegańskie Przetwory CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 4.12)93 Michał@MilionSmaków Sos BBQ to klasyka amerykańskiej kuchni. Ciężko sobie wyobrazić grillowanie bez tego sosu. W Polsce też jest już znany i lubiany. Charakterystyczny smak - lekko ostry, lekko słodki z nutą przypraw i mocno wyczuwalnym pomidorem jest świetnym dodatkiem do mięs i kanapek. Ta wersja to aromatyczny sos na bazie whisky. SKŁADNIKI 50 ml whisky2 szt. pomidorów2 łyżki oliwy z oliwek3 łyżki sosu worcestershire1 łyżka białego octu winnego1 łyżka ciemnego sosu sojowego2 łyżki cukru trzcinowego2 łyżki musztardy sarepskiej Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 119 6% Bialko 1,2g 0,8% Weglow... 8,8g 4,4% Tluszcze 6,3g 10,4% 100g Na porcję (zmień) kCal Bialko Weglow... Tluszcze 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Pomidory sparzyć i obrać ze skórkiPokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnka (najlepiej z nieprzywierającą powłoką)W miseczce wymieszać pozostałe składniki i wlać do pomidorówGotować na małym ogniu często mieszającJak pomidory będą miękkie i zaczną się rozpadać to można zwiększyć temperaturę żeby szybciej odparowała wodaPo tym jak sos przyjmie płynną i lekko gęstą konsystencję dolać whisky i dusić jeszcze około 5 minut