SOS CYTRYNOWO-ORZECHOWY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 10 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.25)
Ten sos to ciekawy, wyrazisty dodatek do dań z kuchni azjatyckiej. Robi się go bardzo łatwo a nadaje potrawom ciekawego, cytrynowo-ziołowego posmaku.
Ale jak to bywa z sosami - każdy ma swój gust więc po prostu zachęcam do wypróbowania :)


SKŁADNIKI

pół cytryny

kolendra - nasiona (świeża)

2 łyżki jogurtu naturalnego

2 łyżki orzechów nerkowca

1 łyżeczka sosu Tikka Masala (ja wykorzystałam pastę Curry Tikka firmy Patak's)

pół łyżeczki kurkumy

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
141
7,1%
Bialko
4,8g
3,2%
Weglow...
11,3g
5,7%
Tluszcze
9,3g
15,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Z połówki cytryny wyciśnij sok (uważaj na pestki!), kolendrę i orzechy nerkowca rozdrobnij. 
  2. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i dokładnie zmiksuj na gładki sos. 


Sos cytrynowo-orzechowy Przepis