SOS CYTRYNOWO-ORZECHOWY Sos cytrynowo-orzechowy KATEGORIE Sosy Kuchnia azjatycka Bezglutenowe Kuchnia indyjska CZAS PRZYGOTOWANIA 10 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 2.8)5 Kasia@MilionSmaków Ten sos to ciekawy, wyrazisty dodatek do dań z kuchni azjatyckiej. Robi się go bardzo łatwo a nadaje potrawom ciekawego, cytrynowo-ziołowego posmaku. Ale jak to bywa z sosami - każdy ma swój gust więc po prostu zachęcam do wypróbowania :) SKŁADNIKI pół cytrynykolendra - nasiona (świeża)2 łyżki jogurtu naturalnego2 łyżki orzechów nerkowca1 łyżeczka sosu Tikka Masala (ja wykorzystałam pastę Curry Tikka firmy Patak's)pół łyżeczki kurkumy Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 141 7,1% Bialko 4,8g 3,2% Weglow... 11,3g 5,7% Tluszcze 9,3g 15,5% 100g Na porcję (zmień) kCal 71 3,5% Bialko 2,4g 1,6% Weglow... 5,7g 2,8% Tluszcze 4,7g 7,8% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Z połówki cytryny wyciśnij sok (uważaj na pestki!), kolendrę i orzechy nerkowca rozdrobnij. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i dokładnie zmiksuj na gładki sos.