SOS KOPERKOWY
KATEGORIE
Sosy
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 10 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.48)
Bardzo prosty do przygotowania sos koperkowy - pasuje nie tylko do różnych dań na bazie ryżu ale również do klopsów czy kotletów sojowych.


SKŁADNIKI

koperek (pęczek)

1 łyżka masła

1 łyżka mąki pszennej

1 szklanka bulionu warzywnego

2 łyżeczki śmietany 12% (lub 18% jeśli wolisz bardziej gęsty)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
49
2,5%
Bialko
0,7g
0,5%
Weglow...
3,5g
1,7%
Tluszcze
3,6g
6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. W rondelku rozpuść łyżkę masła.
  2. Dodaj łyżkę mąki, wymieszaj i podsmażaj przez chwilę aż masa lekko się zrumieni.
  3. Wlej bulion i dokładnie wymieszaj. Zagotuj.
  4. Dodaj śmietanę i wymieszaj. Jeżeli chcesz żeby sos był bardziej gęsty to gotuj dalej aż zgęstnieje.
  5. Zdejmij z ognia i dodaj drobno pokrojony koperek.


Sos koperkowy Przepis