SOS KOPERKOWY Sos koperkowy KATEGORIE Sosy CZAS PRZYGOTOWANIA 10 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.48)26 Kasia@MilionSmaków Bardzo prosty do przygotowania sos koperkowy - pasuje nie tylko do różnych dań na bazie ryżu ale również do klopsów czy kotletów sojowych. SKŁADNIKI koperek (pęczek)1 łyżka masła1 łyżka mąki pszennej1 szklanka bulionu warzywnego2 łyżeczki śmietany 12% (lub 18% jeśli wolisz bardziej gęsty) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 49 2,5% Bialko 0,7g 0,5% Weglow... 3,5g 1,7% Tluszcze 3,6g 6% 100g Na porcję (zmień) kCal 34 1,7% Bialko 0,5g 0,3% Weglow... 2,4g 1,2% Tluszcze 2,5g 4,2% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE W rondelku rozpuść łyżkę masła.Dodaj łyżkę mąki, wymieszaj i podsmażaj przez chwilę aż masa lekko się zrumieni.Wlej bulion i dokładnie wymieszaj. Zagotuj.Dodaj śmietanę i wymieszaj. Jeżeli chcesz żeby sos był bardziej gęsty to gotuj dalej aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia i dodaj drobno pokrojony koperek.