SOS KURKOWY Z KOPERKIEM Sos kurkowy z koperkiem KATEGORIE Kuchnia polska Sosy Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 3 OCEŃ (średnia: 3.82)25 Kasia@MilionSmaków Niezwykle aromatyczny, kremowy, o wyraźnej grzybowej nucie. Po prostu przepyszny. Świeże kurki z odrobiną cebulki dusimy w winie i bulionie a następnie zagęszczamy śmietaną. Dodatek świeżego koperku fantastycznie dopełnia smaku całości sprawiając, że sos smakuje bardziej wiosennie. A do czego pasuje? Właściwie do wszystkiego :) Dodawajcie go jako dodatek do mięs, ale również do ryżu czy makaronu. Ja zdecydowanie zapisuję go na liście swoich ulubionych sosów. SKŁADNIKI 180 g kurek1 cebula (nieduża)1 łyżka masła4 łyżki wina białego wytrawnego (opcjonalnie)100 ml bulionu warzywnego120 ml śmietany 18%3 łyżki koperkusólpieprz czarny mielony PRZYGOTOWANIE Kurki dokładnie umyj i osusz. Na dużej patelni roztop łyżkę masła, dodaj drobno posiekaną cebulę i podsmaż. Dodaj kurki, dopraw solą i pieprzem i smaż aż cały płyn odparuje. Wlej białe wino i duś około 2 minut. Następnie dolej bulion (np. z kostki rosołowej) i duś około 5 minut. W szklance wymieszaj śmietanę z dwoma łyżkami płynu z patelni - dzięki temu konsystencja sosu będzie bardziej jednolita. Dodaj śmietanę do kurek i gotuj przez chwilę aż sos nieco zgętnieje. Na koniec dodaj drobno pokrojony koperek i wymieszaj.