SOS KURKOWY Z KOPERKIEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 3
  • OCEŃ (średnia: 3.95)
Niezwykle aromatyczny, kremowy, o wyraźnej grzybowej nucie. Po prostu przepyszny.
Świeże kurki z odrobiną cebulki dusimy w winie i bulionie a następnie zagęszczamy śmietaną. Dodatek świeżego koperku fantastycznie dopełnia smaku całości sprawiając, że sos smakuje bardziej wiosennie.
A do czego pasuje? Właściwie do wszystkiego :) Dodawajcie go jako dodatek do mięs, ale również do ryżu czy makaronu. Ja zdecydowanie zapisuję go na liście swoich ulubionych sosów.


SKŁADNIKI

180 g kurek

cebula (nieduża)

1 łyżka masła

4 łyżki wina białego wytrawnego (opcjonalnie)

100 ml bulionu warzywnego

120 ml śmietany 18%

3 łyżki koperku

sól

pieprz czarny mielony

PRZYGOTOWANIE

  1. Kurki dokładnie umyj i osusz. 
  2. Na dużej patelni roztop łyżkę masła, dodaj drobno posiekaną cebulę i podsmaż.  
  3. Dodaj kurki, dopraw solą i pieprzem i smaż aż cały płyn odparuje. 
  4. Wlej białe wino i duś około 2 minut. 
  5. Następnie dolej bulion (np. z kostki rosołowej) i duś około 5 minut. 
  6. W szklance wymieszaj śmietanę z dwoma łyżkami płynu z patelni - dzięki temu konsystencja sosu będzie bardziej jednolita. 
  7. Dodaj śmietanę do kurek i gotuj przez chwilę aż sos nieco zgętnieje. 
  8. Na koniec dodaj drobno pokrojony koperek i wymieszaj. 


Sos kurkowy z koperkiem Przepis

Sos kurkowy z koperkiem Przepis