SOS MARIE ROSE
KATEGORIE
Sosy
Bezglutenowe
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 10 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.16)
Sos Marie Rose (czasami nazywany w Polsce sosem Maria Róża lub sosem koktajlowym) to kolejny sos w naszej kolekcji, który doskonale sprawdzi się na grillu. Ma lekko słodki smak z nutą limonki u mnie dodatkowo wzbogacony o wyraźnie wyczuwalne brandy, więc idealnie pasuje nie tylko do owoców morza, ale też do grillowanego hamburgera, innych mięs, czy nawet sałatek.
Sos pierwszy raz zrobiła Fanny Cradock w 1960 do swojego słynnego dania z krewetek. Od tamtej pory jest klasycznym sosem kuchni brytyjskiej.


SKŁADNIKI

pół szklanki majonezu

2 łyżki ketchupu

1 łyżka soku z cytryny

pół łyżeczki soli

1 łyżka brandy (dodatkowo)

1 łyżka sosu worcestershire

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
179
8,9%
Bialko
0,6g
0,4%
Weglow...
15,8g
7,9%
Tluszcze
12,1g
20,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Do miski przełóż majonez
  2. Dodaj brandy i sos worcestershire
  3. Wsyp sól i dobrze pomieszaj
  4. Dodaj sok z cytryny i ketchup
  5. Mieszaj aż kolor stanie się jednolity


Sos Marie Rose Przepis

Sos Marie Rose Przepis