SOS PIECZARKOWO - MARCHEWKOWY
KATEGORIE
Kuchnia polska
Sosy
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.5)
Sos, który smakuje dobrze na zimno i na ciepło. Jest dobrym dodatkiem do kotletów i pieczeni, ale też można go podać z daniami z grilla.
Dodatek marchewek do sosu grzybowego daje mu ciekawą nutę smakową i poprawia kolor - no i oczywiście daje więcej witamin i składników odżywczych.


SKŁADNIKI

400 g pieczarek

2 szt. marchewek

cebula

pół pietruszki

pół szklanki śmietany 12%

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżka masła (do smażenia)

sól

pieprz czarny mielony

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
49
2,5%
Bialko
2,2g
1,4%
Weglow...
3,4g
1,7%
Tluszcze
3g
5,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Obierz pieczarki i pokrój w plasterki
  2. Cebulę posiekaj
  3. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć pokrojone warzywa
  4. Podsmaż aż pieczarki puszczą wodę i większa jej część odparuje
  5. Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj na patelnię
  6. Wlej pół szklanki wody i duś około 10 minut
  7. Dopraw solą i pieprzem
  8. Do śmietany dodaj mąkę i dobrze rozmieszaj
  9. Wlej na patelnię i zagotuj
  10. Duś jeszcze około 3 minut
  11. Sos jest gotowy ;)


Sos pieczarkowo - marchewkowy Przepis