SOS PIECZARKOWO - MARCHEWKOWY Sos pieczarkowo - marchewkowy KATEGORIE Kuchnia polska Sosy CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 4.27)15 Michał@MilionSmaków Sos, który smakuje dobrze na zimno i na ciepło. Jest dobrym dodatkiem do kotletów i pieczeni, ale też można go podać z daniami z grilla. Dodatek marchewek do sosu grzybowego daje mu ciekawą nutę smakową i poprawia kolor - no i oczywiście daje więcej witamin i składników odżywczych. SKŁADNIKI 400 g pieczarek2 szt. marchewek1 cebulapół pietruszkipół szklanki śmietany 12%1 łyżka mąki pszennej1 łyżka masła (do smażenia)sólpieprz czarny mielony Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 49 2,5% Bialko 2,2g 1,4% Weglow... 3,4g 1,7% Tluszcze 3g 5,1% 100g Na porcję (zmień) kCal Bialko Weglow... Tluszcze 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Obierz pieczarki i pokrój w plasterkiCebulę posiekajNa patelni rozgrzej masło i wrzuć pokrojone warzywaPodsmaż aż pieczarki puszczą wodę i większa jej część odparujeMarchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj na patelnięWlej pół szklanki wody i duś około 10 minutDopraw solą i pieprzemDo śmietany dodaj mąkę i dobrze rozmieszajWlej na patelnię i zagotujDuś jeszcze około 3 minutSos jest gotowy ;)