SOS POMIDOROWY PODSTAWOWY Sos pomidorowy podstawowy KATEGORIE Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Kuchnia włoska Sosy Bezglutenowe Wegańskie CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 4.37)27 Kasia@MilionSmaków Pyszny mocno pomidorowy sos z dodatkiem smażonej cebulki i ziół. Wykorzystuję go jako bazowy sos do pizzy, ale również do dań z makaronem. SKŁADNIKI 1 szklanka przecieru pomidorowego (najlepiej naturalny)1 cebula1 ząbek czosnku świeżego2 łyżki oliwy z oliwekszczypta soli (świeżo zmielona)szczypta mielonego pieprzu (świeżo zmielony)1 łyżka suszonego oregano Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 99 5% Bialko 1,3g 0,9% Weglow... 7,6g 3,8% Tluszcze 7,2g 12% 100g Na porcję (zmień) kCal Bialko Weglow... Tluszcze 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE W małym rondelku lub na patelni rozgrzej oliwę.Dodaj drobno posiekaną cebulkę i zeszklij. Dodaj ząbek czosnku pokrojony na cieniutkie plasterki i smaż jeszcze przez około minutę. Wlej przecier, dopraw solą i pieprzem. Smaż bez przykrycia aż nieco zgęstnieje (około 15 minut).Na koniec dopraw oregano.