SOS TATARSKI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 10 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 3.4)
Szybki sos, którego historia sięga już XVIII wieku. Idealny do jajek, zminych mięs i wędlin.
Wbrew temu co może sugerować nazwa sos tatarski to danie typowe dla kuchni polskiej, angielskiej i australijskiej.


SKŁADNIKI

1 szklanka majonezu

2 szt. jajek

5 łyżek marynowanych grzybów leśnych (marynowane)

1 łyżka cebuli

3 łyżki szczypiorku

2 łyżki korniszonów

pieprz czarny mielony

sól

PRZYGOTOWANIE

Drobno posiekać wszystkie składniki a następnie wymieszać z majonezem. Doprawić do smaku solą i pieprzem (po 1 szczypcie).

Można używać od razu, ale lepiej odstawić na godzinę lub dłużej żeby się "przegryzło".


Sos tatarski Przepis

Sos tatarski Przepis