SOS TZATZIKI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 10 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4)
Ten grecki sos na bazie ogórka i jogurtu to jeden z najpopularniejszych dodatków do dań z grilla, smażonych czy pieczonych mięs a także wędlin i jajek.
Szybki do przygotowania, smaczny i podkreślający smak potraw do których jest dodatkiem.


SKŁADNIKI

pół świeżego ogórka szklarniowego

pół szklanki jogurtu greckiego

1 ząbek czosnku świeżego

1 łyżka oliwy z oliwek

4 liście mięty świeżej

pół łyżeczki białego octu winnego

sól

pieprz czarny mielony

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
90
4,5%
Bialko
2,9g
1,9%
Weglow...
5,5g
2,8%
Tluszcze
6,5g
10,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Listki mięty drobno posiekać
  2. Ogórka obrać i pokroić w drobną kostkę a następnie wycisnąć z niego nadmiar wody (najlepiej na sitku, np łyżką)
  3. W misce wymieszać jogurt grecki z ogórkiem i listkami mięty
  4. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek
  5. Doprawić do smaku solą i pieprzem
  6. Dodać oliwę i ocet winny
  7. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić do przegryzienia


Sos tzatziki Przepis

Sos tzatziki Przepis

DODAJ KOMENTARZ