SOS TZATZIKI Sos tzatziki KATEGORIE Kuchnia grecka Sosy Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 10 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 4.21)7 Michał@MilionSmaków Ten grecki sos na bazie ogórka i jogurtu to jeden z najpopularniejszych dodatków do dań z grilla, smażonych czy pieczonych mięs a także wędlin i jajek. Szybki do przygotowania, smaczny i podkreślający smak potraw do których jest dodatkiem. SKŁADNIKI pół świeżego ogórka szklarniowegopół szklanki jogurtu greckiego1 ząbek czosnku świeżego1 łyżka oliwy z oliwek4 liście mięty świeżejpół łyżeczki białego octu winnegosólpieprz czarny mielony Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 90 4,5% Bialko 2,9g 1,9% Weglow... 5,5g 2,8% Tluszcze 6,5g 10,9% 100g Na porcję (zmień) kCal 58 2,9% Bialko 1,9g 1,2% Weglow... 3,6g 1,8% Tluszcze 4,2g 7,1% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Listki mięty drobno posiekać Ogórka obrać i pokroić w drobną kostkę a następnie wycisnąć z niego nadmiar wody (najlepiej na sitku, np łyżką) W misce wymieszać jogurt grecki z ogórkiem i listkami mięty Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek Doprawić do smaku solą i pieprzem Dodać oliwę i ocet winny Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić do przegryzienia