SOS Z MANGO, HABANERO CHOCOLATE I KOLENDRY


KATEGORIE
Wegetariańskie
Sosy
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 5)
Sos z moim ulubionym balansem smaków: słodkiego, kwaśnego i ostrego. Dość standardowe połączenie magno z kilkoma gatunkami ostrych papryczek i dużą ilością świeżej kolendry. To oczywiście nie wszystko - jest też mnóstwo innych dodatków, żeby stworzyć smak, który będzie rozpoznawalny w kanapkach, tostach czy jako dodatek do mięs i warzyw.


SKŁADNIKI

pół mango

50 g papryki Habanero chocolate

40 g papryki habanero

20 g papryki carolina reaper

5 szt. papryki Bird Eye

papryka naga bhut jolokia (ghost pepper)

¼ szklanki czerwonego octu winnego

pół cebuli

3 łyżki soku z cytryny

3 szt. pomidorów Indigo Blue

1 łyżka miodu

¾ szklanki świeżych liści kolendry

2 łyżki oliwy z oliwek

5 szt. pomidorów suszonych

PRZYGOTOWANIE

  1. Obierz mango, pokrój je w kostkę i wrzuć do blendera.
  2. Dodaj przekrojone na pół papryczki habanero chocolate, habanero, carolina reaper, bird eye i ghost pepper.
  3. Wlej ocet winny i miksuj około minuty.
  4. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, sos z cytryny, pomidorki indigo blue, łyżkę miodu, kolendrę, suszone pomidory i oliwę.
  5. Miksuj około 3 minut i przelej do garnka.
  6. Zagotuj i przelej do wyparzonych słoików lub buteleczek.
  7. Postaw je od razu na nakrętce i owiń dobrze ręcznikiem.
  8. Odstaw do ostygnięcia.


Sos z mango, habanero chocolate i kolendry Przepis

Sos z mango, habanero chocolate i kolendry Przepis

DODAJ KOMENTARZ