SOS Z ZIELONEGO PIEPRZU


KATEGORIE
Sosy
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 35 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 3.77)
Sos z zielonego pieprzu to jeden z moich ulubionych sosów do steków. Ma ciekawą, gęstą ale jeszcze płynną konsystencję, wyraźnie wyczuwalną ostrość, ale nie tak silną, by przyćmić smak dania. No i oczywiście smakuje zielonym pieprzem, który ma swój bardzo charakterystyczny bukiet ;)


SKŁADNIKI

¼ szklanki śmietany kremówki 36%

30 ml brandy

2 łyżki zielonego pieprzu (w zalewie)

szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

  1. Wlej do małego rondelka jedną czwartą szklanki śmietany kremówki
  2. Dodaj kieliszek brandy
  3. Postaw na palniku
  4. Dodaj odsączony zielony pieprz i szczytpę soli
  5. Gotuj bez przykrycia (sos się musi zredukować) około 30 minut od czasu do czasu mieszając
  6. Przed podaniem sos jeszcze raz dobrze rozmieszaj


Sos z zielonego pieprzu Przepis

Sos z zielonego pieprzu Przepis

DODAJ KOMENTARZ