SPAGHETTI PO MALTAŃSKU
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 2.67)
To spaghetti to niezwykłe połączenie suszonych i świeżych pomidorów, czosnku, kaparów i oliwek. Wszystko to przyprawione nutą białego wina przypomina o wakacjach i lecie.
Dodatkową zaletą jest to, że sos do tego dania można zrobić w czasie kiedy będzie się gotował makaron (i woda), a to oznacza, że efekt końcowy uzyskamy naprawdę błyskawicznie.
Niestety nie udało mi się w Polsce dostać sera Ġbejna z Gozo, ale skoro jest robiony z mleka owczego i jest twardy to postanowiłem zastąpić go mieszanką oscypka z Saloio Gourmet.
Inspiracja do przepisu pochodzi z programu "Podróże kulinarne" Roberta Makłowicza.


SKŁADNIKI

2 szklanki przecieru pomidorowego

¼ szklanki pomidorów suszonych

pół szklanki wina białego wytrawnego

pół szklanki oliwek zielonych

2 łyżeczki kaparów

3 ząbki czosnku świeżego

200 g pomidorków koktajlowych (jedna gałązka)

sól

pieprz czarny mielony (najlepiej świeżo zmielony)

2 łyżki oliwy z oliwek

400 g makaronu spaghetti

PRZYGOTOWANIE

  1. Makaron ugotuj al dente
  2. Na patelni rozgrzej oliwę
  3. Drobno posiekaj czosnek
  4. Pomidory suszone pokrój na drobne kawałki
  5. Wrzuć na patelnię pomidory suszone i czosnek
  6. Podsmaż minutę
  7. Dodaj przekrojone na pół oliwki i kapary
  8. Podsmaż około minuty
  9. Dolej wino i zagotuj
  10. Dodaj przecier pomidorowy i dobrze wymieszaj
  11. Duś około 5 minut (lub do czasu aż makaron będzie gotowy)
  12. Dopraw solą i pieprzem


Spaghetti po maltańsku Przepis

Spaghetti po maltańsku Przepis