- Pamiętaj, żeby mięso wyjść z lodówki minimum pół godziny przed smażeniem - musi być w temperaturze pokojowej.
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni.
- Rozgrzej mocno patelnię grillową i lekko posmaruj ją oliwą (np pędzelkiem)
- Włóż mięso na patelnię i smaż z każdej strony po 2 minuty (jeśli stek ma w najgrubszym punkcie ponad centymetr, jeśli mniej to po 1,5 minuty)
- Przełóż stek na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika.
- Piecz od 3 do 6 minut w termoobiegu. (3 minuty do medium rare, 6 minut to medium done). Przy tym typie mięsa lepiej jednak skusić się na medium rare. Uważajcie, żeby nie przetrzymać mięsa dłużej niż te 6 minut - zrobi się twarde i niesmaczne.
- Po wyjęciu z pieca stek posyp gruboziarnistą solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Jeszcze uwaga na koniec dla tych, którzy będą ten stek jeść po raz pierwszy. Jak na niego spojrzycie z góry (albo na zdjęcie poniżej) to widać, że są tam długie włókna. Należy je kroić w poprzek (nie wzdłuż). Nóż radzi sobie z nimi lepiej niż zęby ;)
Przy krojeniu wzdłuż włókien mięso żuje się na tyle długo, że przestaje to cieszyć.