STEK FILET MIGNON Z ANGUSA W CUKRZE I ROZMARYNIE Stek filet mignon z Angusa w cukrze i rozmarynie KATEGORIE Obiady Mięsne Na wyjątkowe okazje CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 5)2 Michał@MilionSmaków Rasa Aberdeen angus pochodzi z XVIII wieku i została wyhodowana w Szkocji. Do tej pory występuje tam powszechnie, ale jest też hodowana w Argentynie, USA i Kanadzie, oraz ostatnio w Polsce. Ma wyjątkowe mięso z doskonałym marmurkiem tłuszczu, które jest wprost stworzone do steków na wyjątkowe okazji. Cięcie filet mignon to środkowa część polędwicy o grubości 5 centymetrów. Tak więc jest to najlepsza część jednego z najlepszych rodzajów wołowiny na świecie. Tym razem przyrządzamy je w cukrze i rozmarynie - co daje mocno spieczoną warstwę na styku mięsa z patelnią i delikatny słodkawy posmak na zewnątrz nie naruszając jednocześnie czystego smaku wołowiny w środku steku. SKŁADNIKI 1 stek filet mignon z Angusa (około 250g)1 plasterek wędzonego boczku¼ łyżeczki mielonego pieprzu1 łyżka rozmarynu suszonego3 łyżki cukru trzcinowegooliwa z oliwek (do posmarowania patelni) PRZYGOTOWANIE Wymieszaj w misce rozmaryn, cukier i pieprz Dokładnie natrzyj mięso z każdej strony mieszanką przypraw. Jeśli mięso jest lekko wilgotne to przyprawy się dobrze przykleją Owiń plasterek boczku dokoła steku (plasterek boczku powinien mieć akurat mniej więcej taką szerokość jak wysokość steku filet mignon) Owiń dokoła boczku nitkę bawełnianą i dobrze zwiąż Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Rozgrzej mocno patelnię posmarowaną oliwą (bardzo cienką warstwą oliwy) Smaż stek po 3 minuty z każdej strony Następnie przełóż go do piekarnika (szybko, żeby nie stracił temperatury) Piecz bez przewracania około 7 minut w termoobiegu Po wyjęciu zawiń stek w folię aluminiową i daj mu odpocząć minimum 7 minut Po rozwinięciu z folii delikatniej przetnij nitkę i zdejmij ją z boczku. Boczek można zostawić ;) Dobry stek filet mignon ma mało tłuszczu, więc warto podać do niego odpowiednio dobrany sos. Na przykład sos serowo-szczypiorkowy (który wg mnie najbardziej pasuje), sos BBQ, czy doskonały do steków słodko-ostry sos pomidorowo-paprykowo-pietruszkowy. Jeśli nie przepadacie za sosami to podajcie stek z plasterkiem masła lub masła szałwiowego