STEK FILET MIGNON Z ANGUSA W TŁUCZONYM PIEPRZU Stek filet mignon z Angusa w tłuczonym pieprzu KATEGORIE Obiady Mięsne Na wyjątkowe okazje CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN LICZBA PORCJI 1 OCEŃ (średnia: 3.89)49 Michał@MilionSmaków Jeśli jak ja jesteście miłośnikami dobrych steków, to w waszym menu nie może zabraknąć zdecydowanego króla steków jakim jest filet mignon (w Polsce czasem zwany medialionem wołowym). Jest to kawałek polędwicy wołowej, którego grubość to około 5 centymetrów. Poza samym cięciem drugą rzeczą, która ma największe znaczenie dla jakości steku to samo mięso - tutaj wybór padł też na zdecydowaną czołówkę listy czyli mięso z czarnego Angusa - wyraziste a zarazem delikatne o mocno zarysowanym marmurku tłuszczu. Stek przyrządzony jest klasycznie według starego przepisu: obwiązany boczkiem, żeby mięso nie wyschło podczas smażenia i pieczenia, oraz otoczonym grubo tłuczonym pieprzem. SKŁADNIKI 1 stek filet mignon z Angusa1 plasterek wędzonego boczku1 łyżka mielonego pieprzu (w ziarnach)1 łyżka masłasól (najlepiej gruboziarnista) PRZYGOTOWANIE Wsyp do moździerza ziarenka pieprzu i roztłucz na grube kawałki (nie na pył). Jesli nie masz moździerza możesz też to zrobić na desce do krojenia rozgniatając go trzonkiem noża Dokładnie natrzyj mięso z każdej strony pieprzem. Łatwiej się przykleja jeśli mięso jest lekko wilgotne Owiń plasterek boczku dokoła steku (plasterek boczku powinien mieć akurat mniej więcej taką szerokość jak wysokość steku filet mignon) Owiń dokoła boczku nitkę bawełnianą i dobrze zwiąż Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Rozgrzej mocno patelnię posmarowaną masłem (bardzo cienką warstwą) Smaż stek po 3 minuty z każdej strony Następnie przełóż go do piekarnika (szybko, żeby nie stracił temperatury) Piecz bez przewracania około 7 minut w termoobiegu Po wyjęciu posyp solą, zawiń stek w folię aluminiową i daj mu odpocząć minimum 7 minut Po rozwinięciu z folii delikatniej przetnij nitkę i zdejmij ją z boczku. Boczek można zostawić ;) Do steku warto dodać odpowiednie dodatki jak pieczone ziemniaki, np z mozzarella, oraz pasujący sos, jak na przykład: sos BBQ, czy słodko-ostry sos pomidorowo-paprykowo-pietruszkowy. Jeśli nie przepadacie za sosami to podajcie stek z plasterkiem masła lub masła szałwiowego