STEK MINUTOWY W SOSIE GORGONZOLA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 10 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 3.89)
Stek minutowy to wyjątkowy stek. Robimy go z cienkich kawałków wołowiny grubości około 1 cm.
I jak nazwa mówi - smażymy około minuty z każdej strony. Błyskawiczne, pewne i pyszne.
Wychodzi za każdym razem i można go podawać z dowolnymi dodatkami.
Zrobiony w ten sposób stek będzie dobrze wysmażony - bez różowego mięsa w środku.


SKŁADNIKI

Mięso

200 g udźca wołowego (dwa plastry grubości 1 cm na stek)

sól

pieprz czarny mielony

2 łyżki masła (do smażenia)

Sos

100 ml śmietany 12%

50 ml sera gorgonzola

PRZYGOTOWANIE

  1. Do małego garnka wlać śmietanę
  2. Podgrzewać aż śmietana zacznie delikatnie bulgotać
  3. Dodać rozdrobniony ser pleśniowy i mieszać od czasu do czasu żeby się dobrze rozpuścił
  4. Mocno rozgrzać patelnię i rozpuścić masło
  5. Położyć steki na patelni
  6. Po minucie przewrócić na drugą stronę i smażyć również minutę
  7. Po zdjęciu z patelni posypać solą i pieprzem
  8. Po 2 - 3 minutach polać steki sosem serowym i podawać z ulubionymi dodatkami


Stek minutowy w sosie gorgonzola Przepis

Stek minutowy w sosie gorgonzola Przepis

Stek minutowy w sosie gorgonzola Przepis