STEK MINUTOWY W SOSIE GORGONZOLA Stek minutowy w sosie gorgonzola KATEGORIE Obiady Mięsne Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 10 MIN LICZBA PORCJI 1 OCEŃ (średnia: 3.89)32 Michał@MilionSmaków Stek minutowy to wyjątkowy stek. Robimy go z cienkich kawałków wołowiny grubości około 1 cm. I jak nazwa mówi - smażymy około minuty z każdej strony. Błyskawiczne, pewne i pyszne. Wychodzi za każdym razem i można go podawać z dowolnymi dodatkami. Zrobiony w ten sposób stek będzie dobrze wysmażony - bez różowego mięsa w środku. SKŁADNIKI Mięso200 g udźca wołowego (dwa plastry grubości 1 cm na stek)sólpieprz czarny mielony2 łyżki masła (do smażenia)Sos100 ml śmietany 12%50 ml sera gorgonzola PRZYGOTOWANIE Do małego garnka wlać śmietanęPodgrzewać aż śmietana zacznie delikatnie bulgotaćDodać rozdrobniony ser pleśniowy i mieszać od czasu do czasu żeby się dobrze rozpuściłMocno rozgrzać patelnię i rozpuścić masłoPołożyć steki na patelniPo minucie przewrócić na drugą stronę i smażyć również minutęPo zdjęciu z patelni posypać solą i pieprzemPo 2 - 3 minutach polać steki sosem serowym i podawać z ulubionymi dodatkami