STEK T-BONE W SOSIE Z ZIELONEGO PIEPRZU
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 4.06)
Jestem miłośnikiem steków, a więc nie mogło tutaj zabraknąć słynnego steku T-Bone. To wyjątkowa rzecz dla miłośników mięsa, którą ciężko trafić w polskich sklepach.
Nazwa pochodzi od charakterystycznej kości w kształcie litery T, która rozdziela dwa rodzaje mięsa: polędwicę i rostbef. Te dwa rodzaje mięsa tworzą nam też trudność podczas przygotowywania, bo smażą się w różnym czasie. Efekt za to wynagradza nam trudność w dostaniu mięsa i przygotowywaniu.
T-Bone to pozycja obowiązkowa dla każdego miłośnika steków.


SKŁADNIKI

Mięso

stek T-Bone (około 2 cm grubości, 300g wagi)

2 łyżki masła

pieprz czarny mielony

Sos

30 ml brandy

¼ szklanki śmietany kremówki 36%

2 łyżki zielonego pieprzu (w zalewie)

sól

pieprz czarny mielony

PRZYGOTOWANIE

  1. Rozpuść masło na patelni
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni
  3. Jak patelnia będzie dobrze rozgrzana to połóż na niej stek i smaż z każdej strony 5  minut
  4. Przełóż stek na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 6 minut (w termoobiegu)
  5. Na patelnię wlej brandy i śmietanę
  6. Energicznie wymieszaj zeskrobując osad z tłuszczu po mięsie z patelni
  7. Dodaj sól, pieprze i zielony pieprz
  8. Zmniejsz temperaturę patelni i zostaw aż objętość sosu się zredukuje o około jedną trzecią
  9. Po wyjęciu z piekarnika zawiń stek w folię aluminiową i odstaw na 5 minut
  10. Przed podaniem posyp stek solą i polej sosem


Stek T-Bone w sosie z zielonego pieprzu Przepis

Stek T-Bone w sosie z zielonego pieprzu Przepis

Stek T-Bone w sosie z zielonego pieprzu Przepis