STEK T-BONE W SOSIE Z ZIELONEGO PIEPRZU Stek T-Bone w sosie z zielonego pieprzu KATEGORIE Obiady Mięsne Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN LICZBA PORCJI 1 OCEŃ (średnia: 4.06)8 Michał@MilionSmaków Jestem miłośnikiem steków, a więc nie mogło tutaj zabraknąć słynnego steku T-Bone. To wyjątkowa rzecz dla miłośników mięsa, którą ciężko trafić w polskich sklepach. Nazwa pochodzi od charakterystycznej kości w kształcie litery T, która rozdziela dwa rodzaje mięsa: polędwicę i rostbef. Te dwa rodzaje mięsa tworzą nam też trudność podczas przygotowywania, bo smażą się w różnym czasie. Efekt za to wynagradza nam trudność w dostaniu mięsa i przygotowywaniu. T-Bone to pozycja obowiązkowa dla każdego miłośnika steków. SKŁADNIKI Mięso1 stek T-Bone (około 2 cm grubości, 300g wagi)2 łyżki masłapieprz czarny mielonySos30 ml brandy¼ szklanki śmietany kremówki 36%2 łyżki zielonego pieprzu (w zalewie)sólpieprz czarny mielony PRZYGOTOWANIE Rozpuść masło na patelniRozgrzej piekarnik do 180 stopniJak patelnia będzie dobrze rozgrzana to połóż na niej stek i smaż z każdej strony 5 minutPrzełóż stek na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 6 minut (w termoobiegu)Na patelnię wlej brandy i śmietanęEnergicznie wymieszaj zeskrobując osad z tłuszczu po mięsie z patelniDodaj sól, pieprze i zielony pieprzZmniejsz temperaturę patelni i zostaw aż objętość sosu się zredukuje o około jedną trzeciąPo wyjęciu z piekarnika zawiń stek w folię aluminiową i odstaw na 5 minutPrzed podaniem posyp stek solą i polej sosem