STEK TOMAHAWK Z ANGUSA W WINNYM SOSIE KURKOWO-SZCZYPIORKOWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
Wyjątkowy stek, który cieszy się sporą popularnością w USA. Tomahawk to specjalna odmiana cięcia cote de boeuf (sezonowanego antrykotu) z pozostawionym żebrem.
Waga tego steku waha się między 600g a 1kg. Jego cechą charakterystyczną jest tkanka łączna przy kości, która nadaje mu charakterystyczny posmak.
Dziś serwujemy go w połączeniu z winnym sosem kurkowo-szczypiorkowym korzystając z sezonu na grzyby.


SKŁADNIKI

Mięso

stek Tomahawk z Angusa

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki mielonego pieprzu (najlepiej świeżo zmielony)

Sos

cebula

1 szklanka kurek

2 łyżki masła

pół szklanki wina białego wytrawnego

4 łyżki śmietany 12%

pół łyżeczki mielonego pieprzu

2 szczypty soli

PRZYGOTOWANIE

 
  1. Mięso na stek koniecznie wyjmij z lodówki minimum 20 minut przed przyrządzaniem. Musi być w temperaturze pokojowej.
  2. Wytrzyj mięso ręcznikiem papierowym i posmaruj je oliwą, najlepiej pędzelkiem.
  3. Posyp mocno grubo zmielonym pieprzem.
  4. Rozgrzej patelnię grillową i piekarnik do 200 stopni.
  5. Połóż stek na rozgrzanej patelni i smaż po 4 minuty z każdej strony.
  6. Odwracając uważaj, żeby nie oddzielić kości od mięsa (trzymając za kość dobrze się odwraca).
  7. Na koniec obsmaż stek również z boków - krótko po kilkanaście sekund aż się przyrumieni.
  8. Przełóż szybko stek do piekarnika.
  9. Połóż go na kratce i włącz termoobieg (pod spodem warto umieścić blachę, żeby tłuszcz nie kapał na dno piekarnika).
  10. Piecz około 20 minut - mięso jest średnio wysmażone (medium) jeśli ma 58 stopni C na środku płata przy kości.
  11. Da się go zrobić bez termometru, ale mi szkoda ryzykować z tak dobrym i dość drogim mięsem ;)
  12. Teraz jest idealny moment żeby przygotować sos wg przepisu na winny sos kurkowo-szczypiorkowy.
  13. Po wyjęciu z piekarnika zawiń stek na 4 do 5 minut w folię aluminiową, żeby temperatura się wyrównała i soku rozprowadziły po mięsie.
  14. Można podawać pocięty w cienkie plasterki lub w całości dla odważnych z dużym żołądkiem, ale ostrzegam - niezbyt wygodnie się to je trzymając za kość - lepiej nożem i widelcem ;)


Stek Tomahawk z Angusa w winnym sosie kurkowo-szczypiorkowym Przepis

Stek Tomahawk z Angusa w winnym sosie kurkowo-szczypiorkowym Przepis

Stek Tomahawk z Angusa w winnym sosie kurkowo-szczypiorkowym Przepis

DODAJ KOMENTARZ