STEK TOMAHAWK Z ANGUSA W WINNYM SOSIE KURKOWO-SZCZYPIORKOWYM Stek Tomahawk z Angusa w winnym sosie kurkowo-szczypiorkowym KATEGORIE Obiady Mięsne Na wyjątkowe okazje CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.93)52 Michał@MilionSmaków Wyjątkowy stek, który cieszy się sporą popularnością w USA. Tomahawk to specjalna odmiana cięcia cote de boeuf (sezonowanego antrykotu) z pozostawionym żebrem. Waga tego steku waha się między 600g a 1kg. Jego cechą charakterystyczną jest tkanka łączna przy kości, która nadaje mu charakterystyczny posmak. Dziś serwujemy go w połączeniu z winnym sosem kurkowo-szczypiorkowym korzystając z sezonu na grzyby. SKŁADNIKI Mięso1 stek Tomahawk z Angusa2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki mielonego pieprzu (najlepiej świeżo zmielony)Sos1 cebula1 szklanka kurek2 łyżki masłapół szklanki wina białego wytrawnego4 łyżki śmietany 12%pół łyżeczki mielonego pieprzu2 szczypty soli PRZYGOTOWANIE Mięso na stek koniecznie wyjmij z lodówki minimum 20 minut przed przyrządzaniem. Musi być w temperaturze pokojowej. Wytrzyj mięso ręcznikiem papierowym i posmaruj je oliwą, najlepiej pędzelkiem. Posyp mocno grubo zmielonym pieprzem. Rozgrzej patelnię grillową i piekarnik do 200 stopni. Połóż stek na rozgrzanej patelni i smaż po 4 minuty z każdej strony. Odwracając uważaj, żeby nie oddzielić kości od mięsa (trzymając za kość dobrze się odwraca). Na koniec obsmaż stek również z boków - krótko po kilkanaście sekund aż się przyrumieni. Przełóż szybko stek do piekarnika. Połóż go na kratce i włącz termoobieg (pod spodem warto umieścić blachę, żeby tłuszcz nie kapał na dno piekarnika). Piecz około 20 minut - mięso jest średnio wysmażone (medium) jeśli ma 58 stopni C na środku płata przy kości. Da się go zrobić bez termometru, ale mi szkoda ryzykować z tak dobrym i dość drogim mięsem ;) Teraz jest idealny moment żeby przygotować sos wg przepisu na winny sos kurkowo-szczypiorkowy. Po wyjęciu z piekarnika zawiń stek na 4 do 5 minut w folię aluminiową, żeby temperatura się wyrównała i soku rozprowadziły po mięsie. Można podawać pocięty w cienkie plasterki lub w całości dla odważnych z dużym żołądkiem, ale ostrzegam - niezbyt wygodnie się to je trzymając za kość - lepiej nożem i widelcem ;)