STEK WOŁOWY Z ANANASEM Stek wołowy z ananasem KATEGORIE Obiady Mięsne CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 3.83)3 Michał@MilionSmaków Klasyczny stek z rostbefu podany z włoską mozzarellą i świeżym ananasem na liściach sałaty. Propozycja podania może dość nietypowa, ale naprawdę warta uwagi. Słodki smak ananasa podkreśla wyraźny smak steku i delikatny smak mozzarelli a całość może z powodzeniem stanowić cały posiłek lub występować w akompaniamencie np. pieczonych ziemniaków i dobrej surówki. SKŁADNIKI pół świeżego ananasapół kg rostbefu wołowego (2 plastry po 2 cm)4 liście sałaty masłowej2 opakowania sera mozzarellasólpieprz czarny mielony (najlepiej świeżo zmielony)2 szczypty suszonej bazylii Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 135 6,7% Bialko 11,2g 7,5% Weglow... 6,2g 3,1% Tluszcze 6,9g 11,6% 100g Na porcję (zmień) kCal Bialko Weglow... Tluszcze 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Do steku wołowina musi mieć temperaturę pokojową, więc odpowiednio wcześniej trzeba ją wyjąć z lodówkiRozpuść masło na patelni (najlepiej grillowej) i poczekaj aż lekko zacznie dymićRozgnieć delikatnie mięso palcamiPołóż je na rozgrzanej patelni i smaż z jednej strony około 4 minutObróć i smaż z drugiej strony około 3 minutZdejmij z patelni, posyp solą i pieprzem i zawiń w folię aluminiową na 4 minutyPokrój ananasa w pół centymetrowe plasterkiNa talerzach ułóż po 2 liście sałatyNa nich po 2 plasterki ananasaPołóż na nich gorący stek i ułóż po pokrojonej w plasterki mozzarelliDelikatnie posyp bazylią