STEK WOŁOWY Z ANANASEM
KATEGORIE
Obiady
Mięsne
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 3.83)
Klasyczny stek z rostbefu podany z włoską mozzarellą i świeżym ananasem na liściach sałaty.
Propozycja podania może dość nietypowa, ale naprawdę warta uwagi. Słodki smak ananasa podkreśla wyraźny smak steku i delikatny smak mozzarelli a całość może z powodzeniem stanowić cały posiłek lub występować w akompaniamencie np. pieczonych ziemniaków i dobrej surówki.


SKŁADNIKI

pół świeżego ananasa

pół kg rostbefu wołowego (2 plastry po 2 cm)

4 liście sałaty masłowej

2 opakowania sera mozzarella

sól

pieprz czarny mielony (najlepiej świeżo zmielony)

2 szczypty suszonej bazylii

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
135
6,7%
Bialko
11,2g
7,5%
Weglow...
6,2g
3,1%
Tluszcze
6,9g
11,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Do steku wołowina musi mieć temperaturę pokojową, więc odpowiednio wcześniej trzeba ją wyjąć z lodówki
  2. Rozpuść masło na patelni (najlepiej grillowej) i poczekaj aż lekko zacznie dymić
  3. Rozgnieć delikatnie mięso palcami
  4. Połóż je na rozgrzanej patelni i smaż z jednej strony około 4 minut
  5. Obróć i smaż z drugiej strony około 3 minut
  6. Zdejmij z patelni, posyp solą i pieprzem i zawiń w folię aluminiową na 4 minuty
  7. Pokrój ananasa w pół centymetrowe plasterki
  8. Na talerzach ułóż po 2 liście sałaty
  9. Na nich po 2 plasterki ananasa
  10. Połóż na nich gorący stek i ułóż po pokrojonej w plasterki mozzarelli
  11. Delikatnie posyp bazylią


Stek wołowy z ananasem Przepis

Stek wołowy z ananasem Przepis