STEK Z ANTRYKOTU WOŁOWEGO Stek z antrykotu wołowego KATEGORIE Obiady Mięsne CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN LICZBA PORCJI 1 OCEŃ (średnia: 3.55)317 Michał@MilionSmaków Antrykot z francuskiego entrecôte, czyli międzyżebrze to część wołowiny - mięsień, który ciągnie się wzdłuż kręgosłupa od kręgów piersiowych do dołu żeber. Zawiera fragment tłuszczu, który sprawia, że steki z tego mięsa są soczyste i delikatne. No i co najważniejsze w każdym steku - jest to tylko kilka minut pracy w kuchni, a powstaje prawdziwa uczta. SKŁADNIKI 250 g antrykotu wołowego (stek o grubości około 1,5 cm)1 łyżeczka oliwy z oliwek2 szczypty soli Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 284 14,2% Bialko 17g 11,4% Weglow... 0g 0% Tluszcze 23,4g 39% 100g Na porcję (zmień) kCal 729 36,5% Bialko 43,8g 29,2% Weglow... 0g 0% Tluszcze 60,2g 100,3% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Pamiętaj, żeby wyjąć stek około pół godziny przed smażeniem z lodówki. Mięso powinno mieć temperaturę pokojową. Stek robimy średniowysmażony (medium) Rozgrzej mocno patelnię (naprawdę mocno) i posmaruj ją oliwą (najlepiej cienką warstwę pędzelkiem) Połóż mięso i lekko je dociśnij do patelni Smaż 2 minuty i 15 sekund i przewróć na drugą stronę Smaż kolejne 2 i 15 sekund i zdejmij z patelni Przełóż do folii aluminiowej, posól i zawiń na 3 minuty Przed podaniem połóż na wierzch łyżkę masła - chyba, że podajesz z jakimś sosem