STEK Z ANTRYKOTU WOŁOWEGO
KATEGORIE
Obiady
Mięsne
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 3.55)
Antrykot z francuskiego entrecôte, czyli międzyżebrze to część wołowiny - mięsień, który ciągnie się wzdłuż kręgosłupa od kręgów piersiowych do dołu żeber. Zawiera fragment tłuszczu, który sprawia, że steki z tego mięsa są soczyste i delikatne.
No i co najważniejsze w każdym steku - jest to tylko kilka minut pracy w kuchni, a powstaje prawdziwa uczta.


SKŁADNIKI

250 g antrykotu wołowego (stek o grubości około 1,5 cm)

1 łyżeczka oliwy z oliwek

2 szczypty soli

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
284
14,2%
Bialko
17g
11,4%
Weglow...
0g
0%
Tluszcze
23,4g
39%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Pamiętaj, żeby wyjąć stek około pół godziny przed smażeniem z lodówki. Mięso powinno mieć temperaturę pokojową.
  2. Stek robimy średniowysmażony (medium)
  3. Rozgrzej mocno patelnię (naprawdę mocno) i posmaruj ją oliwą (najlepiej cienką warstwę pędzelkiem)
  4. Połóż mięso i lekko je dociśnij do patelni
  5. Smaż 2 minuty i 15 sekund i przewróć na drugą stronę
  6. Smaż kolejne 2 i 15 sekund  i zdejmij z patelni
  7. Przełóż do folii aluminiowej, posól i zawiń na 3 minuty
  8. Przed podaniem połóż na wierzch łyżkę masła - chyba, że podajesz z jakimś sosem


Stek z antrykotu wołowego Przepis

Stek z antrykotu wołowego Przepis