STEK Z JELENIA MARYNOWANY W BIAŁYM WINIE, ROZMARYNIE I CZERWONEJ PORZECZCE Stek z jelenia marynowany w białym winie, rozmarynie i czerwonej porzeczce KATEGORIE Obiady Mięsne CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4.06)54 Michał@MilionSmaków Stek z jelenia według niektórych jest zdecydowanie lepszy niż z wołowiny. No cóż, to kwestia gustu, ale trzeba przyznać, że steki z dziczyzny mają swoje miejsce na moim stole. Najczęściej preferuje steki, które nie są marynowane, żeby lepiej czuć smak mięsa, ale odpowiednia marynata potrafi ten smak wzmocnić i uzupełnić. W tym przypadku białe wino, rozmaryn i czerwona porzeczka doskonale spełniają to zadanie ;) Uwaga: stek powinien się marynować dobę, ale jeśli wam się spieszy to 30 minut wystarczy jako minimum. SKŁADNIKI 500 g mięsa z jelenia1 szklanka wina białego wytrawnegopół szklanki czerwonych porzeczek2 łyżki rozmarynu suszonego Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 107 5,3% Bialko 14,1g 9,4% Weglow... 2,6g 1,3% Tluszcze 1,8g 3% 100g Na porcję (zmień) kCal 442 22,1% Bialko 58,3g 38,8% Weglow... 10,8g 5,4% Tluszcze 7,5g 12,5% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Dokładnie umyj polędwicę z jelenia Do miski wlej białe wino Dodaj rozmaryn rozkruszając go w palcach Wsyp porzeczki i lekko je rozgnieć widelcem Włóż mięso tak, żeby było przykryte marynatą Odstaw je - najlepiej na 24 godziny, ale można krócej. Po dniu marynowania mięso jest idealnie przesiąknięte smakiem porzeczek i ziół Jeśłi stek czekał w lodówce to należy go wyjąć około pół godziny przed smażeniem, żeby doszedł do temperatury pokojowej Rozgrzej mocno patelnię Połóż stek i smaż z każdej strony około 3 minut Następnie go posól i zawiń w folię aluminiową na 4 minuty