STEK Z JELENIA Z SOSEM CZEKOLADOWYM Stek z jelenia z sosem czekoladowym KATEGORIE Obiady Mięsne Kuchnia polska Dziczyzna Na wyjątkowe okazje Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.43)7 Michał@MilionSmaków Stek z polędwicy jelenia sam w sobie jest wyjątkowym daniem, które nie co dzień trafia się na naszym stole. Dziś podamy go w nietypowym towarzystwie - sosu czekoladowego. Jeśli pomysł wydaje wam się dziwny - to dobrze - powinniście spróbować i przekonać się, że sos na bazie gorzkiej czekolady z dodatkiem octu idealnie podkreśla delikatny smak średnio wysmażonego jelenia. Wystarczy dobrać odpowiednie dodatki i mamy ucztę, która na długo zostanie w pamięci. SKŁADNIKI Mięso400 g mięsa z jelenia (dwa plastry polędwicy)pieprz czarny mielony (świeżo zmielony)oliwa z oliwek (do smażenia)sólSos100 g czekolady ciemnej 70-85% (70% kakao)2 łyżki oliwy z oliwek1½ łyżki octu balsamicznegoszczypta soli Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 250 12,5% Bialko 18,5g 12,3% Weglow... 8,8g 4,4% Tluszcze 15,2g 25,4% 100g Na porcję (zmień) kCal 675 33,8% Bialko 49,8g 33,2% Weglow... 23,7g 11,9% Tluszcze 41,1g 68,5% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Wyjmij mięso z lodówki na tyle wcześnie, żeby osiągnęło temperaturę pokojową (30 minut wystarczy). Jeśli trzymasz je zamrożone to najlepiej przełóż je dzień wcześniej do lodówki, żeby rozmroziło się powoliRozgrzej mocno patelnię (upuszczona kropla wody powinna skwierczeć)Posmaruj mięso oliwą (najlepiej pędzelkiem)Smaż steki 4 minuty z jednej strony i 3 minuty z drugiej strony (jeśli chcemy uzyskać stek średnio wysmażony)Po usmażeniu posyp mięso solą i pieprzem i zawiń w folię aluminiową na 4 minutyW rondelku połóż czekoladę i rozpuść ją na średnim ogniu ciągle mieszającDolej oliwę i ocet i sólMieszaj intensywnie aż wszystkie składniki się połącząOdwiń stek z folii i podawaj polany sosem z ulubionymi dodatkami