STEK Z KANGURA Stek z kangura KATEGORIE Obiady Mięsne Dziczyzna Na wyjątkowe okazje Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.48)87 Michał@MilionSmaków Stek z kangura to wyjątkowe danie na wyjątkowe okazje - nie tylko dla miłośników steków. Niestety w Polsce ciężko dostać świeże mięso więc zadowolić się trzeba mrożonym. W takim przypadku stek powinien być dobrze wysmażony (well done) co na pewno zasmuci miłośników wersji bardziej krwistych. Mimo to smak i tak jest wyśmienity. SKŁADNIKI 400 g mięsa z kangura (2 grube plastry na kotlety)2 łyżki masłasólpieprz czarny mielony Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 128 6,4% Bialko 21,8g 14,6% Weglow... 1,5g 0,7% Tluszcze 6,8g 11,3% 100g Na porcję (zmień) kCal 270 13,5% Bialko 45,9g 30,6% Weglow... 3,1g 1,5% Tluszcze 14,2g 23,8% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Jeśli mamy zamrożone mięso z kangura to rozmrażamy je powoli. Na przykład dzień wcześniej przekładamy z zamrażarki do lodówkiMięso wyciągamy z lodówki minimum 1 godzinę przed przygotowaniem, żeby doszło do temperatury pokojowej. (Można na przykład wyjąć rano i przygotować danie po południu)Rozgrzewamy mocno patelnię i rozpuszczamy na niej masło Mięso lekko rozgniatamy (nie rozbijamy) i kładziemy na patelnię jak masło będzie się już smażyć i delikatnie dociskamy, żeby równo się wysmażyłSmażymy z każdej strony 7 minut (więcej niż stek z polędwicy wołowej)Przed podaniem posypujemy solą i pieprzem. Można też położyć trochę masła lub masła szałwiowego na górę steku