STEK Z MARLINA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.06)
Marlin to ryba, która coraz częściej pojawia się na naszych sklepach, chociaż niestety najczęściej mrożona.
Doskonale nadaje się na pyszny stek, tak samo jak mięso z rekina czy tuńczyka. Wystarczy parę minut grillowania lub smażenia, ale warto wcześniej włożyć rybę na jakiś czas do odpowiedniej marynaty, żeby wzbogacić jej walory smakowe.


SKŁADNIKI

stek z marlina (około 200g)

pół łyżeczki soli

Marynata

4 liście świeżej bazylii

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki wody

3 szt. filecików anchois

1½ łyżki soku z cytryny (z połowy cytryny)

PRZYGOTOWANIE

  1. Wrzuć do blendera bazylę, sok z cytryny, oliwę, wodę i anchois
  2. Zmiksuj na gładką masę
  3. Dobrze natrzyj stek z marlina i odstaw (najlepiej na parę godzin, ale można przygotowywać nawet od razu)
  4. Posmaruj patelnię grillową oliwą (najlepiej pędzielkiem, żeby warstwa była cienka) i dobrze ją rozgrzej
  5. Smaż rybę po 2 minuty z każdej strony (od razu po wyjęciu z marynaty)
  6. Nie przejmuj się jeśli będzie się dość mocno dymiło, marynata, która spłynie z ryby może się przypalić
  7. Po zdjęciu z patalni posyp solą i odstaw na 2 - 3 minuty przed podaniem


Stek z marlina Przepis

Stek z marlina Przepis