STEK Z MARLINA Stek z marlina KATEGORIE Lekkie i zdrowe Ryby i owoce morza CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 4.06)102 Michał@MilionSmaków Marlin to ryba, która coraz częściej pojawia się na naszych sklepach, chociaż niestety najczęściej mrożona. Doskonale nadaje się na pyszny stek, tak samo jak mięso z rekina czy tuńczyka. Wystarczy parę minut grillowania lub smażenia, ale warto wcześniej włożyć rybę na jakiś czas do odpowiedniej marynaty, żeby wzbogacić jej walory smakowe. SKŁADNIKI 1 stek z marlina (około 200g)pół łyżeczki soliMarynata4 liście świeżej bazylii2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki wody3 szt. filecików anchois1½ łyżki soku z cytryny (z połowy cytryny) PRZYGOTOWANIE Wrzuć do blendera bazylę, sok z cytryny, oliwę, wodę i anchois Zmiksuj na gładką masę Dobrze natrzyj stek z marlina i odstaw (najlepiej na parę godzin, ale można przygotowywać nawet od razu) Posmaruj patelnię grillową oliwą (najlepiej pędzielkiem, żeby warstwa była cienka) i dobrze ją rozgrzej Smaż rybę po 2 minuty z każdej strony (od razu po wyjęciu z marynaty) Nie przejmuj się jeśli będzie się dość mocno dymiło, marynata, która spłynie z ryby może się przypalić Po zdjęciu z patalni posyp solą i odstaw na 2 - 3 minuty przed podaniem