STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ Stek z polędwicy wołowej KATEGORIE Obiady Mięsne Dieta South Beach Na wyjątkowe okazje Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 75 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.57)50 Michał@MilionSmaków Nie ma doskonalszego dania mięsnego jak dobrze zrobiony stek z polędwicy wołowej. Nie trzeba wyszukanych dodatków by taki obiad był najlepszą chwilą dnia. Wbrew powszechnym opiniom to danie nie tylko dla mężczyzn a stek wcale nie musi być krwisty. Moim zdaniem najlepiej smakuje średnio wysmażony - brązowy na wierzchu i różowy w środku. SKŁADNIKI 400 g polędwicy wołowej (2 plastry grubości około 3cm)4 łyżki masłasól (gruboziarnista)pieprz czarny mielony (świeżo zmielony) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 265 13,2% Bialko 25,1g 16,8% Weglow... 0,1g 0% Tluszcze 17,6g 29,3% 100g Na porcję (zmień) kCal 583 29,2% Bialko 55,3g 36,9% Weglow... 0,1g 0,1% Tluszcze 38,7g 64,6% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Mięso na stek wyciągnąć z lodówki na około 1 godzinę przed smażeniem - tak żeby mu dać czas na dojście do temperatury pokojowej Obsypać steki gruboziarnistą solą na około pół godziny przed smażeniem - sól powinna się całkowicie rozpuścić (najczęstszy sposób przygotowania steku zakłada solenie tuż przed podaniem - ten stek będzie nieco inny) Na patelni mocno rozgrzać masło - steki smaży się w bardzo wysokiej temperaturze Stek smażyć 4 minuty z jednej strony i 3 minuty z drugiej strony Po zdjęciu z patelni zawijamy go na 4 minuty w folię aluminiową Podajemy posypany pieprzem i z łyżką masła na wierzchu (albo jeszcze lepiej z łyżką masła szałwiowego)