STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ NA PIECZONYCH SZPARAGACH
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
Pyszny soczysty stek z polędwicy wołowej w wersji średnio wysmażonej a jako dopełnienie upieczone na chrupiąco szparagi i mieszanka świezych warzyw z truflowym sosem balsamicznym.
Całość tworzy wyjątkowo smacze połączenie, które przypadnie do gustu zarówno miłośnikom doskonałego mięsa jak i chrupiących warzyw.


SKŁADNIKI

1 opakowanie szparagów (zielonych)

400 g polędwicy wołowej (dwa plastry na stek)

oliwa z oliwek (do smażenia/pieczenia)

sól

pieprz czarny mielony

6 liści sałaty masłowej

pół szklanki rukoli

2 szt. pomidorów

2 łyżki sosu balsamico (truflowy)

2 łyżeczki vegety natur

4 łyżeczki sera parmezanu (startego)

4 łyżki masła (do smażenia)

PRZYGOTOWANIE

  1. Mięso wyjmij z lodówki na około godzinę przed smażeniem (powinno być w temperaturze pokojowej)
  2. Pomidory pokrój w dość dużą kostkę
  3. Na dużym talerzu ułóż liście sałaty - dwa pod warzywa i jeden pod stek
  4. Wymieszaj rukolę z pomidorami i vegetą i połóż ją na sałacie
  5. Posyp łyżeczką parmezanu sałatkę na każym talerzu
  6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni
  7. Umyj i oczyść szparagi (jeśli są bardzo młode to niewiele trzeba robić, jeśli nie to warto obciąć łuski)
  8. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż szparagi
  9. Posmaruj je oliwą i posyp solą
  10. Piecz około 15 minut - trzeba sprawdzić czy są gotowe nakłuwając je widelcem - jeśli lekko wchodzi i są przypieczone to są wyciągamy
  11. Ułóż je na sałacie i posyp łyżeczką parmezanu
  12. W czasie kiedy pieką się szparagi warto zrobić steki
  13. Na patelni rozgrzej mocno dwie łyżki masła
  14. Mięso lekko rozgnieć palcami
  15. Steki smaż 4 minuty z jednej strony i 3 minuty z drugiej strony
  16. Po zdjęciu z patelni posól je i popieprz i zawiń je na 4 minuty w folię aluminiową
  17. Połóż steki na szparagach i umieść na nich po łyżce masła (lub jeśli masz trochę czasu to masła szałwiowego)
  18. Warzywa polej sosem balsamico i od razu podawaj


Stek z polędwicy wołowej na pieczonych szparagach Przepis

Stek z polędwicy wołowej na pieczonych szparagach Przepis

Stek z polędwicy wołowej na pieczonych szparagach Przepis