STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ W CZARNYM PIEPRZU Stek z polędwicy wołowej w czarnym pieprzu KATEGORIE Obiady Mięsne Kuchnia polska CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 1 OCEŃ (średnia: 5)1 Michał@MilionSmaków Steki z polędwicy wołowej należą do moich ulubionych - są soczyste, proste w przygotowaniu i zawsze wychodzą tak samo dobrze. Dziś klasyczny sposób przygotowania ale z dodatkiem pieprzu - dla tych którzy go lubią stek nabierze nowego wymiaru ;) SKŁADNIKI 400 g polędwicy wołowej (dwa plastry po 2 cm grubości)2 łyżeczki soli (gruboziarnistej)3 łyżki masła klarowanego2 łyżki czarnego pieprzu w ziarnach PRZYGOTOWANIE Polędwicę połóż na desce i posyp solą gruboziarnistą - najlepiej, żeby poleżały tak około 10 minut aż sól zacznie się rozpuszczać. Na patelni grillowej rozpuść masło klarowane - steki będą się smażyć od razu w wysokiej temperaturze (chociaż położyć od razu też można, ale trudniej wtedy liczyć czas i przydaje się termometr do mięsa). Ten przepis jest na stek średnio wysmażony (medium). Połóż mięso na patelnie na 3 minuty na jednej stronie a następnie przełóż na drugą stronę również na 3 minuty. W między czasie przygotuj folię aluminiową do zwinięcia steków po zdjęciu z patelni oraz rozgnieć rączką noża lub tłuczkiem pieprz w ziarnach (dość drobno, ale nie ma być zmielony). Steki smaż jeszcze po minucie z każdej strony kładąc je odwrotnie na żeberkach patelni grillowej niż były wcześniej (tak, żeby na mięsie powstała kratka). Zdejmij steki i obtocz je w pieprzu a następnie zawiń w folię. Zostaw tak na 3 minuty żeby odpoczęły. Gotowe ;)