STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ W CZARNYM PIEPRZU
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 5)
Steki z polędwicy wołowej należą do moich ulubionych - są soczyste, proste w przygotowaniu i zawsze wychodzą tak samo dobrze.
Dziś klasyczny sposób przygotowania ale z dodatkiem pieprzu - dla tych którzy go lubią stek nabierze nowego wymiaru ;)


SKŁADNIKI

400 g polędwicy wołowej (dwa plastry po 2 cm grubości)

2 łyżeczki soli (gruboziarnistej)

3 łyżki masła klarowanego

2 łyżki czarnego pieprzu w ziarnach

PRZYGOTOWANIE

  1. Polędwicę połóż na desce i posyp solą gruboziarnistą - najlepiej, żeby poleżały tak około 10 minut aż sól zacznie się rozpuszczać.
  2. Na patelni grillowej rozpuść masło klarowane - steki będą się smażyć od razu w wysokiej temperaturze (chociaż położyć od razu też można, ale trudniej wtedy liczyć czas i przydaje się termometr do mięsa).
  3. Ten przepis jest na stek średnio wysmażony (medium).
  4. Połóż mięso na patelnie na 3 minuty na jednej stronie a następnie przełóż na drugą stronę również na 3 minuty.
  5. W między czasie przygotuj folię aluminiową do zwinięcia steków po zdjęciu z patelni oraz rozgnieć rączką noża lub tłuczkiem pieprz w ziarnach (dość drobno, ale nie ma być zmielony).
  6. Steki smaż jeszcze po minucie z każdej strony kładąc je odwrotnie na żeberkach patelni grillowej niż były wcześniej (tak, żeby na mięsie powstała kratka).
  7. Zdejmij steki i obtocz je w pieprzu a następnie zawiń w folię.
  8. Zostaw tak na 3 minuty żeby odpoczęły.
  9. Gotowe ;)


Stek z polędwicy wołowej w czarnym pieprzu Przepis

Stek z polędwicy wołowej w czarnym pieprzu Przepis