STEK Z REKINA SAUTE (ŻARŁACZ BŁĘKITNY) Stek z rekina saute (żarłacz błękitny) KATEGORIE Obiady Lekkie i zdrowe Ryby i owoce morza Na wyjątkowe okazje Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN LICZBA PORCJI 1 OCEŃ (średnia: 3.68)20 Michał@MilionSmaków Rekin to głównie delikatne, białe mięso. Brak tłuszczu i ości powinien zachęcić wszystkich do spróbowania go chociaż raz. Mięso w smaku i konsystencji przypomina dobrej jakości tuńczyka. Idealnie komponuje się z nim smak świeżej cytryny. SKŁADNIKI 1 stek z rekina (około 300 g)1 cytryna3 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki świeżej bazyliipół łyżeczki soliszczypta mielonego pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego) PRZYGOTOWANIE Jeśli stek z rekina jest mrożony to najlepiej dzień wcześniej przełożyć do do lodówkiStek umyć i odsączyć wodęW misce lub głębokim talerzu wymieszać ze sobą 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, sok wyciśnięty z połowy cytryny i posiekaną łyżkę świeżej bazyliiZanurzyć stek w marynacie i polać go po wierzchu. Zostawić na 20 minutW tym czasie rozgrzać patelnię grillową i posmarować pozostałą oliwąNa patelni położyć 2 plasterki cytryny,na nich stek a na nim znowu 2 plasterki cytrynyGrillować z każdej strony po 5 minutPrzepis zainspirowany przepisem z portalu gotujmy.pl