STEK ZE STRUSIA Stek ze strusia KATEGORIE Obiady Mięsne Na wyjątkowe okazje CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN LICZBA PORCJI 1 OCEŃ (średnia: 3.55)76 Michał@MilionSmaków Wiele osób uważa, że struś ma podobne mięso do wołowiny. Zgodzę się jeśli chodzi o strukturę mięsa i czas obróbki termicznej. Rzeczywiście stek ze strusie można przygotować w zasadzie prawie tak samo jak z kawałka wołowiny takiej samej wielkości. Smakuje jednak inaczej. Jak? Spróbujcie sami. To szybkie i naprawdę proste danie. SKŁADNIKI 200 g steku ze strusia (jeden plaster mięsa grubości około 3 cm)1 łyżka masła klarowanegopół łyżeczki solipół łyżeczki mielonego pieprzu Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 164 8,2% Bialko 20,4g 13,6% Weglow... 0,4g 0,2% Tluszcze 8,5g 14,1% 100g Na porcję (zmień) kCal 357 17,8% Bialko 44,4g 29,6% Weglow... 0,8g 0,4% Tluszcze 18,4g 30,7% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Stek ze strusia wyjmij z lodówki około pół godziny przed smażeniem (powinien mieć temperaturę pokojową) Rozgrzej mocno patelnię i włóż na nią masło klarowane Włóż stek i smaż go 3 minuty Obróć i smaż kolejne 3 minuty Obróć i smaż 4 minuty Zdejmij z patelni na folię aluminiową Posyp solą i śwież zmielonym pieprzem Zawiń w folię i odstaw na 4 minuty Doskonale smakuje z pieczonymi ziemniakami i sosem z zielonego pieprzu