STRUCLA MAKOWA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 30
  • OCEŃ (średnia: 4.19)
Oprócz pierniczków, słodki aspekt Świąt nieodłącznie kojarzy mi się z makowcem. W sieci dostępnych jest wiele różnych przepisów na ten wypiek, jednak dla mnie absolutnie bezkonkurencyjna jest strucla makowa mojej mamy.
Pulchne drożdżowe ciasto zawinięte z dużą ilością pysznej makowej masy i chrupiącą kruszonką. Znika w ekspresowym tempie :)


SKŁADNIKI

Ciasto

500 g mąki pszennej

50 g drożdży

200 ml mleka 2% (ciepłego)

130 g białego cukru

jajko

130 g margaryny (bardzo miękkiej)

szczypta soli

Kruszonka

300 g mąki pszennej

150 g masła (miękkiego)

120 g białego cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

Nadzienie

375 g maku (suchego)

1½ szt. budyniu waniliowego w proszku bez cukru

45 g kaszki manny

240 g białego cukru

300 ml mleka 2%

105 g masła (roztopionego)

3 szt. jajek

100 g skórki pomarańczowej

aromat migdałowy

PRZYGOTOWANIE

  1. Składniki na ciasto wyrabiaj aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Odstaw do wyrośnięcia.
  2. Mak zmiel w maszynce.
  3. Do maku dodaj pozostałe składniki nadzienia (oprócz skórki pomarańczowej) i gotuj przez około 8 minut mieszając żeby się nie przypalił.
  4. Do masy dodaj skórkę pomarańczową i wymieszaj. 
  5. Z podanych składników wyrób kruszonkę. 
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 stopni.
  7. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części.
  8. Każdą z części rozwałkuj na prostokąt tak, aby jego dłuższy bok miał długość dużej blachy.
  9. Na każdą z rozwałkowanych części ciasta wyłóż masę makową i rozłóż równomiernie.
  10. Ciasto zwiń w rulon tak aby powstały dwie rolady.
  11. Rolady delikatnie ułóż obok siebie na dużej blaszce i posyp kruszonką a następnie cukrem.
  12. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 40-50 minut.
  13. Po ostudzeniu możesz delikatnie udekorować lukrem. 


Strucla makowa Przepis

Strucla makowa Przepis

Strucla makowa Przepis