SUFLET CZEKOLADOWY Z NUTĄ POMARAŃCZY
KATEGORIE
Słodkości
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.33)
Przepisów na suflet z czekolady jest wiele. Karnawał to odpowiedni moment na testowanie różnych jego rodzajów. Po wypróbowaniu kilku, najbardziej do gustu przypadł mi ten z dodatkiem pomarańczy i wanilii. To połączenie aromatów wspaniale podkreśla smak czekolady, która po kilku minutach w piekarniku kusząco przebija się na wierzch chrupiącego wierzchu sufletu...


SKŁADNIKI

120 g czekolady ciemnej 70-85%

90 g masła

50 g mąki pszennej

50 g cukru pudru

3 szt. jajek

6 łyżek pomarańczy (soku)

1 łyżeczka aromatu waniliowego

skórka pomarańczowa (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

  1. Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić.
  2. Białka ubić z cukrem pudrem na pianę, dalej ubijając stopniowo dodawać żółtka.
  3. Do ubitej masy wsypać mąkę, wymieszać, dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem, sok z pomarańczy i ekstrakt waniliowy. Całość delikatnie wymieszać.
  4. Foremki, w których będą przygotowywane suflety wysmarować masłem i wypełnić przygotowaną wcześniej masą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni w pozycji termoobieg i piec około 10 minut (aż suflety delikatnie pękną na wierzchu).
  5. Podawać na ciepło, można posypać świeżo startą skórką pomarańczową.


Suflet czekoladowy z nutą pomarańczy Przepis

Suflet czekoladowy z nutą pomarańczy Przepis

Suflet czekoladowy z nutą pomarańczy Przepis

Suflet czekoladowy z nutą pomarańczy Przepis