SUFLET CZEKOLADOWY Z NUTĄ POMARAŃCZY Suflet czekoladowy z nutą pomarańczy KATEGORIE Słodkości CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 4.05)10 Beata@MilionSmaków Przepisów na suflet z czekolady jest wiele. Karnawał to odpowiedni moment na testowanie różnych jego rodzajów. Po wypróbowaniu kilku, najbardziej do gustu przypadł mi ten z dodatkiem pomarańczy i wanilii. To połączenie aromatów wspaniale podkreśla smak czekolady, która po kilku minutach w piekarniku kusząco przebija się na wierzch chrupiącego wierzchu sufletu... SKŁADNIKI 120 g czekolady ciemnej 70-85%90 g masła50 g mąki pszennej50 g cukru pudru3 szt. jajek6 łyżek pomarańczy (soku)1 łyżeczka aromatu waniliowegoskórka pomarańczowa (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić. Białka ubić z cukrem pudrem na pianę, dalej ubijając stopniowo dodawać żółtka.Do ubitej masy wsypać mąkę, wymieszać, dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem, sok z pomarańczy i ekstrakt waniliowy. Całość delikatnie wymieszać.Foremki, w których będą przygotowywane suflety wysmarować masłem i wypełnić przygotowaną wcześniej masą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni w pozycji termoobieg i piec około 10 minut (aż suflety delikatnie pękną na wierzchu).Podawać na ciepło, można posypać świeżo startą skórką pomarańczową.