SUFLET Z BROKUŁÓW
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.1)
Brokuł, podobnie jak wszystkie zielone warzywa, jest naszpikowany przeróżnymi korzystnymi dla naszego organizmu fitoskładnikami i przeciwutleniaczami. Jego spożywanie chroni przed chorobami takimi jak rak, wrzody żołądka czy anemia a także reguluje poziom cukru we krwi.
Oprócz przyrządzania go jako dodatek do obiadu czy składniki dań na bazie makaronu, ciekawym pomysłem jest przygotowanie sufletu czyli puszystej, delikatnej masy jajecznej z dodatkiem tego cudownego warzywa. Zwróćcie tylko uwagę, żeby pod żadnym pozorem nie otwierać drzwiczek piekarnika podczas pieczenia bo suflet może opaść.
Idealnym dodatkiem do tego dania będzie wyrazisty w smaku sos, np. chilli.


SKŁADNIKI

brokuł (ok. 700 g)

5 szt. jajek

1 szklanka sera żółtego (startego)

pół szklanki śmietany 12%

sól

pieprz czarny mielony

1 łyżeczka masła (do wysmarowania naczynia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
94
4,7%
Bialko
6,7g
4,5%
Weglow...
4,6g
2,3%
Tluszcze
5,8g
9,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i wrzuć do niej podzielonego na różyczki brokuła (razem z łodyżkami). Gotuj aż zmięknie (ok. 10 minut) bez przykrycia - dzięki temu warzywo nie starci koloru. 
  2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni (ja piekłam w termoobiegu).
  3. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. 
  4. Lekko ostudzonego brokuła zmiksuj w blenderze razem z żółtkami i śmietaną.
  5. Masę warzywną wymieszaj ze startym serem i białkami. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Danie przelej do wysmarowanego masłem, zamykanego naczynia żaroodpornego. 
  7. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut lub nieco dłużej - aż wierzch się zrumieni a boki będą nieco odstawać od brzegów naczynia. Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika bo suflet może opaść.
  8. Podawaj na ciepło z ulubionym sosem o intensywnym smaku, np. ze sosem chilli. 


Suflet z brokułów Przepis

Suflet z brokułów Przepis