SUFLET Z BROKUŁÓW Suflet z brokułów KATEGORIE Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Dieta South Beach Kolacje Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 4.03)15 Kasia@MilionSmaków Brokuł, podobnie jak wszystkie zielone warzywa, jest naszpikowany przeróżnymi korzystnymi dla naszego organizmu fitoskładnikami i przeciwutleniaczami. Jego spożywanie chroni przed chorobami takimi jak rak, wrzody żołądka czy anemia a także reguluje poziom cukru we krwi. Oprócz przyrządzania go jako dodatek do obiadu czy składniki dań na bazie makaronu, ciekawym pomysłem jest przygotowanie sufletu czyli puszystej, delikatnej masy jajecznej z dodatkiem tego cudownego warzywa. Zwróćcie tylko uwagę, żeby pod żadnym pozorem nie otwierać drzwiczek piekarnika podczas pieczenia bo suflet może opaść. Idealnym dodatkiem do tego dania będzie wyrazisty w smaku sos, np. chilli. SKŁADNIKI 1 brokuł (ok. 700 g)5 szt. jajek1 szklanka sera żółtego (startego)pół szklanki śmietany 12%sólpieprz czarny mielony1 łyżeczka masła (do wysmarowania naczynia) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 94 4,7% Bialko 6,7g 4,5% Weglow... 4,6g 2,3% Tluszcze 5,8g 9,6% 100g Na porcję (zmień) kCal 282 14,1% Bialko 20,1g 13,4% Weglow... 13,7g 6,9% Tluszcze 17,3g 28,9% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i wrzuć do niej podzielonego na różyczki brokuła (razem z łodyżkami). Gotuj aż zmięknie (ok. 10 minut) bez przykrycia - dzięki temu warzywo nie starci koloru. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni (ja piekłam w termoobiegu). Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Lekko ostudzonego brokuła zmiksuj w blenderze razem z żółtkami i śmietaną. Masę warzywną wymieszaj ze startym serem i białkami. Dopraw solą i pieprzem. Danie przelej do wysmarowanego masłem, zamykanego naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut lub nieco dłużej - aż wierzch się zrumieni a boki będą nieco odstawać od brzegów naczynia. Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika bo suflet może opaść. Podawaj na ciepło z ulubionym sosem o intensywnym smaku, np. ze sosem chilli.