SURÓWKA COLESLAW Z MŁODEJ KAPUSTY Surówka Coleslaw z młodej kapusty KATEGORIE Lekkie i zdrowe Kuchnia włoska Sałatki Dodatki Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.94)69 Michał@MilionSmaków Surówka Coleslaw jest jedną z bardziej popularnych surówek obiadowych na świecie. Choć jej historia sięga już starożytnego Rzymu w Polsce zrobiła się popularna dopiero kilkanaście lat temu.Uważa się, że nazwa pochodzi z języka niderlandzkiego, gdzie oznacza po prostu surówkę z kapusty. Podstawą tej surówki jest poszatkowana kapusta - w tej wersji młoda kapusta, skoro pora roku na to pozwala ;) Dodatki nieco różnią się w zależności od wersji surówki, my pozostaniemy przy tych, które powtarzają się najczęściej. SKŁADNIKI pół kapusty młodej1 marchewka (duża lub 2 średniej wielkości)1 cebula3 łyżki oliwy z oliwek5 łyżek majonezusólpieprz czarny mielony1 łyżeczka białego cukru Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 52 2,6% Bialko 1,2g 0,8% Weglow... 6g 3% Tluszcze 3g 5% 100g Na porcję (zmień) kCal 261 13% Bialko 6g 4% Weglow... 30,2g 15,1% Tluszcze 15,1g 25,2% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Kapustę obierz z zewnętrznych liści i drobno poszatkujWrzuć ją do miski i posyp delikatnie soląWymieszaj ręką jednocześnie gniotąc palcami kapustę, żeby lekko popękałaOdstaw na pół godziny, żeby zmiękłaObierz marchewkę i zetrzyj na dużych oczkach tarkiPosiekaj drobno cebulę, włóż do małej miseczki i zasyp cukremOdstaw na kilka minutPonownie ugnieć kapustę i dodaj do niej marchewkę i cebulęWymieszajDodaj majonez i oliwęPrzypraw pieprzem i ewentualnie jeszcze soląDokładnie wymieszaj i podawaj