SURÓWKA COLESLAW Z MŁODEJ KAPUSTY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.98)
Surówka Coleslaw jest jedną z bardziej popularnych surówek obiadowych na świecie. Choć jej historia sięga już starożytnego Rzymu w Polsce zrobiła się popularna dopiero kilkanaście lat temu.Uważa się, że nazwa pochodzi z języka niderlandzkiego, gdzie oznacza po prostu surówkę z kapusty.
Podstawą tej surówki jest poszatkowana kapusta - w tej wersji młoda kapusta, skoro pora roku na to pozwala ;)
Dodatki nieco różnią się w zależności od wersji surówki, my pozostaniemy przy tych, które powtarzają się najczęściej.


SKŁADNIKI

pół kapusty młodej

marchewka (duża lub 2 średniej wielkości)

cebula

3 łyżki oliwy z oliwek

5 łyżek majonezu

sól

pieprz czarny mielony

1 łyżeczka białego cukru

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
52
2,6%
Bialko
1,2g
0,8%
Weglow...
6g
3%
Tluszcze
3g
5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Kapustę obierz z zewnętrznych liści i drobno poszatkuj
  2. Wrzuć ją do miski i posyp delikatnie solą
  3. Wymieszaj ręką jednocześnie gniotąc palcami kapustę, żeby lekko popękała
  4. Odstaw na pół godziny, żeby zmiękła
  5. Obierz marchewkę i zetrzyj na dużych oczkach tarki
  6. Posiekaj drobno cebulę, włóż do małej miseczki i zasyp cukrem
  7. Odstaw na kilka minut
  8. Ponownie ugnieć kapustę i dodaj do niej marchewkę i cebulę
  9. Wymieszaj
  10. Dodaj majonez i oliwę
  11. Przypraw pieprzem i ewentualnie jeszcze solą
  12. Dokładnie wymieszaj i podawaj


Surówka Coleslaw z młodej kapusty Przepis

Surówka Coleslaw z młodej kapusty Przepis