SURÓWKA Z CUKINIĄ, KIEŁKAMI RZODKIEWKI I ORZECHAMI Surówka z cukinią, kiełkami rzodkiewki i orzechami KATEGORIE Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Kuchnia polska Sałatki Wegańskie CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4.5)2 Michał@MilionSmaków Prosta i bardzo szybka surówka, którą na szczęście można zrobić prawie o każdej porze roku. Oczywiście najlepsza jest w sezonie na młodą cukinię, ale wtedy jest tyle świeżych warzyw, że ciężko się zdecydować na które akurat mamy ochotę. Bazę surówki stanowi cukinia, lekkiej ostrości dodaje czerwona cebula i kiełki rzodkiewki a orzechy zapewniają dodatek chrupkości. SKŁADNIKI pół cukinii1 cebula czerwonapół szklanki kiełków rzodkiewki3 łyżki orzechów włoskich2 szczypty soliSos1½ łyżki oleju lnianegopół łyżki białego octu winnego2 szczypty mielonego pieprzuszczypta soli PRZYGOTOWANIE Pokrój cukinię w paski o długości 2 cm i bokach 2 mm na 2 mm Wsyp ją do miski i lekko posól Bardzo drobno posiekaj czerwoną cebulę i dodaj do cukinii Dorzuć kiełki rzodkiewki Posiekaj orzechy włoskie i praż je na suchej patelni około 3 minut aż lekko się przyrumienią W kubeczku wymieszaj olej lniany z octem winnym, solą i pieprzem Polej surówkę i wymieszaj