SURÓWKA Z CUKINIĄ, KIEŁKAMI RZODKIEWKI I ORZECHAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.5)
Prosta i bardzo szybka surówka, którą na szczęście można zrobić prawie o każdej porze roku. Oczywiście najlepsza jest w sezonie na młodą cukinię, ale wtedy jest tyle świeżych warzyw, że ciężko się zdecydować na które akurat mamy ochotę.
Bazę surówki stanowi cukinia, lekkiej ostrości dodaje czerwona cebula i kiełki rzodkiewki a orzechy zapewniają dodatek chrupkości.


SKŁADNIKI

pół cukinii

cebula czerwona

pół szklanki kiełków rzodkiewki

3 łyżki orzechów włoskich

2 szczypty soli

Sos

1½ łyżki oleju lnianego

pół łyżki białego octu winnego

2 szczypty mielonego pieprzu

szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

  1. Pokrój cukinię w paski o długości 2 cm i bokach 2 mm na 2 mm
  2. Wsyp ją do miski i lekko posól
  3. Bardzo drobno posiekaj czerwoną cebulę i dodaj do cukinii
  4. Dorzuć kiełki rzodkiewki
  5. Posiekaj orzechy włoskie i praż je na suchej patelni około 3 minut aż lekko się przyrumienią
  6. W kubeczku wymieszaj olej lniany z octem winnym, solą i pieprzem
  7. Polej surówkę i wymieszaj


Surówka z cukinią, kiełkami rzodkiewki i orzechami Przepis

Surówka z cukinią, kiełkami rzodkiewki i orzechami Przepis