SURÓWKA Z CZARNEJ RZEPY Z ŻURAWINĄ Surówka z czarnej rzepy z żurawiną KATEGORIE Lekkie i zdrowe Kuchnia polska Dodatki CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.25)4 Michał@MilionSmaków To w zasadzie klasyczna polska surówka z drobną modyfikacją. Śmietana, czarna rzepa i rodzynki, za którymi nie przepadam, a które z powodzeniem zastąpiłem żurawiną. Surówka nie dość, że jest pyszna i doskonale pasuje do mięs to jeszcze jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. SKŁADNIKI 1 czarna rzepapół łyżeczki soli5 łyżek śmietany 12%2 łyżki suszonej żurawiny Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 62 3,1% Bialko 1,2g 0,8% Weglow... 10,1g 5% Tluszcze 2,3g 3,9% 100g Na porcję (zmień) kCal 68 3,4% Bialko 1,3g 0,9% Weglow... 11g 5,5% Tluszcze 2,6g 4,3% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Czarną rzepę obierz, umyj a następnie zetrzyj na tarce na dużych oczkach Wsyp ją do miski i posyp solą Odstaw na 10 - 15 minut, żeby trochę zmiękła Dodaj 5 łyżek śmietany i dokładnie wymieszaj Posyp suszoną żurawiną