SURÓWKA Z CZARNEJ RZEPY Z ŻURAWINĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 2.25)
To w zasadzie klasyczna polska surówka z drobną modyfikacją. Śmietana, czarna rzepa i rodzynki, za którymi nie przepadam, a które z powodzeniem zastąpiłem żurawiną.
Surówka nie dość, że jest pyszna i doskonale pasuje do mięs to jeszcze jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów.


SKŁADNIKI

czarna rzepa

pół łyżeczki soli

5 łyżek śmietany 12%

2 łyżki suszonej żurawiny

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
62
3,1%
Bialko
1,2g
0,8%
Weglow...
10,1g
5%
Tluszcze
2,3g
3,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Czarną rzepę obierz, umyj a następnie zetrzyj na tarce na dużych oczkach
  2. Wsyp ją do miski i posyp solą
  3. Odstaw na 10 - 15 minut, żeby trochę zmiękła
  4. Dodaj 5 łyżek śmietany i dokładnie wymieszaj
  5. Posyp suszoną żurawiną


Surówka z czarnej rzepy z żurawiną Przepis

Surówka z czarnej rzepy z żurawiną Przepis