SURÓWKA Z JARMUŻU, RUKOLI, TOFU I GRANATÓW Surówka z jarmużu, rukoli, tofu i granatów KATEGORIE Lekkie i zdrowe Dodatki CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4)5 Michał@MilionSmaków Prawdziwa bomba zdrowia w jednej surówce. Jarmuż, tofu i pestki świeżego granatu. Dodajmy do tego świeżą rukolę, sos winegret i mamy świetny dodatek do obiadów. Pasuje do wszystkich dań, które są delikatne (na przykład kurczaka w klasycznych daniach). Co ważne, da się ją zrobić w 15 minut (a nawet w 10 jak się pospieszymy) ;) SKŁADNIKI 2 szklanki jarmużupół granatu50 g tofu1 szklanka rukoliSospół łyżki soku z cytrynypół łyżeczki musztardy dijon2 łyżki oliwy z oliwek¼ łyżeczki soli Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 136 6,8% Bialko 4,2g 2,8% Weglow... 10,1g 5% Tluszcze 9,9g 16,5% 100g Na porcję (zmień) kCal 257 12,9% Bialko 7,9g 5,2% Weglow... 19g 9,5% Tluszcze 18,7g 31,1% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Włóż jarmuż do garnka i zalej go gorącą wodą na 4 minuty (lekko zmięknie i smak będzie miał mniej gorzki) Odcedź go i otrząśnij z nadmiaru wody. Przełóż do miski. Dodaj rukolę. Wsyp pestki wytrząśnięte z połówki granatu (razem z sokiem jeśli będzie) Potnij tofu w kostkę o boku około pół centymetra i dodaj. Wlej sok z cytryny do miseczki. Dodaj sól i musztardę. Dokładnie wymieszaj i wlej oliwę. Ponownie dokładnie wymieszaj. Sos wlej do sałatki chwilę przed podaniem (nie musi się przegryźć) i wymieszaj.