SURÓWKA Z KAPUSTĄ WŁOSKĄ, MARCHEWKĄ I OGÓRKIEM KONSERWOWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.43)
Klasyczna surówka, która w podobnej wersji od lat pojawia się na polskich stołach. I dobrze, bo to połączenie wyraźnych smaków, które się uzupełniają. Słodka marchewka, ostra szalotka, kwaśne ogórki - a wszystko świeże i chrupiące.
Całość uzupełniamy nietypowym dodatkiem - olejem z pestek dyni, który jest ciemny i ma charakterystyczny smak.


SKŁADNIKI

2 szt. ogórków konserwowych

4 liście kapusty włoskiej

marchewka

¼ szt. cebuli szalotki

pół łyżeczki białego cukru

pół łyżeczki soli

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki oleju z pestek dyni

PRZYGOTOWANIE

  1. Zacznij od poszatkowania kapusty włoskiej.
  2. Przełóż ją do miski i posól.
  3. Mocno zgnieć ją rękami i odstaw na 15 minut (zmięknie od soli ale dalej będzie chrupiąca).
  4. Szalotkę i ogórki konserwowe pokrój w drobną kostkę.
  5. Dodaj je do kapusty.
  6. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach i również wrzuć do miski.
  7. Wymieszaj sok z cytryny z olejem z pestek dyni i cukrem.
  8. Sos wlej do surówki tuż przed podaniem i dokładnie wymieszaj.


Surówka z kapustą włoską, marchewką i ogórkiem konserwowym Przepis