SURÓWKA Z KAPUSTĄ WŁOSKĄ, MARCHEWKĄ I OGÓRKIEM KONSERWOWYM Surówka z kapustą włoską, marchewką i ogórkiem konserwowym KATEGORIE Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Dodatki Wegańskie CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.43)7 Michał@MilionSmaków Klasyczna surówka, która w podobnej wersji od lat pojawia się na polskich stołach. I dobrze, bo to połączenie wyraźnych smaków, które się uzupełniają. Słodka marchewka, ostra szalotka, kwaśne ogórki - a wszystko świeże i chrupiące. Całość uzupełniamy nietypowym dodatkiem - olejem z pestek dyni, który jest ciemny i ma charakterystyczny smak. SKŁADNIKI 2 szt. ogórków konserwowych4 liście kapusty włoskiej1 marchewka¼ szt. cebuli szalotkipół łyżeczki białego cukrupół łyżeczki soli1 łyżka soku z cytryny2 łyżki oleju z pestek dyni PRZYGOTOWANIE Zacznij od poszatkowania kapusty włoskiej. Przełóż ją do miski i posól. Mocno zgnieć ją rękami i odstaw na 15 minut (zmięknie od soli ale dalej będzie chrupiąca). Szalotkę i ogórki konserwowe pokrój w drobną kostkę. Dodaj je do kapusty. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach i również wrzuć do miski. Wymieszaj sok z cytryny z olejem z pestek dyni i cukrem. Sos wlej do surówki tuż przed podaniem i dokładnie wymieszaj.