SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY Z OGÓRKIEM Surówka z młodej kapusty z ogórkiem KATEGORIE Lekkie i zdrowe Dieta South Beach Kuchnia polska Dodatki Bezglutenowe Wegańskie CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 3 OCEŃ (średnia: 3.69)8 Kasia@MilionSmaków Młoda zielona kapusta to jedno z moich ulubionych wczesno-wiosennych warzyw. Przygotowanie z niej pysznej i zdrowej surówki zajmuje kilkanaście minut a sprawdzi się doskonale jako dodatek do wszelkich obiadów na bazie mięsa czy ryb. SKŁADNIKI ¼ szt. kapusty młodej1 łyżka octu jabłkowego1 łyżka oliwy z oliwek¼ łyżeczki soli¼ łyżeczki białego cukru1 marchewka (mała)pół świeżego ogórka szklarniowegopieprz czarny mielonykoperek Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 36 1,8% Bialko 1,2g 0,8% Weglow... 5,4g 2,7% Tluszcze 1,5g 2,6% 100g Na porcję (zmień) kCal 125 6,3% Bialko 4g 2,7% Weglow... 18,7g 9,4% Tluszcze 5,3g 8,9% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Kapustę poszatkuj drobno (wersja dla leniwych: zrób to w robocie kuchennym). Dodaj ocet jabłkowy, oliwę z oliwek, sól i cukier. Wymieszaj i odstaw na 20 minut. Marchewkę zetrzyj na tarce. Ogórek pokrój w drobną kostkę. Marchewkę i ogórek dodaj do surówki. Dopraw pieprzem i świeżym koperkiem.