SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY Z OGÓRKIEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 3
  • OCEŃ (średnia: 3.75)
Młoda zielona kapusta to jedno z moich ulubionych wczesno-wiosennych warzyw. Przygotowanie z niej pysznej i zdrowej surówki zajmuje kilkanaście minut a sprawdzi się doskonale jako dodatek do wszelkich obiadów na bazie mięsa czy ryb.


SKŁADNIKI

¼ szt. kapusty młodej

1 łyżka octu jabłkowego

1 łyżka oliwy z oliwek

¼ łyżeczki soli

¼ łyżeczki białego cukru

marchewka (mała)

pół świeżego ogórka szklarniowego

pieprz czarny mielony

koperek

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
36
1,8%
Bialko
1,2g
0,8%
Weglow...
5,4g
2,7%
Tluszcze
1,5g
2,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Kapustę poszatkuj drobno (wersja dla leniwych: zrób to w robocie kuchennym).
  2. Dodaj ocet jabłkowy, oliwę z oliwek, sól i cukier. Wymieszaj i odstaw na 20 minut.
  3. Marchewkę zetrzyj na tarce. 
  4. Ogórek pokrój w drobną kostkę. 
  5. Marchewkę i ogórek dodaj do surówki. Dopraw pieprzem i świeżym koperkiem


Surówka z młodej kapusty z ogórkiem Przepis

Surówka z młodej kapusty z ogórkiem Przepis